В окрузі № 84 поширені фальшиві листівки від імені кампанії “Помста за розкол країни”. Активісти спростовують свою причетність.

Сьогодні в Івано-Франківському прес-клубі активісти кампанії “Помста за розкол країни” і Громадянського руху “Відсіч” Ольга Сало та Михайло Свистович дали прес-конференцію, причиною якої стало поширення в окрузі № 84 (Галицький, Тлумацький, Тисьменницький райони) фальшивих листівок від імені кампанії, після чого місцеві мешканці почали масово надзвонювати на вказані в листівках телефони й звинувачувати кампанію у брехні та роботі на владу.

Листівки стосувались кандидата в народні депутати по цьому округу, нині діючого нардепа Миколи Круця й містили неправдиву інформацію щодо нього.

Спростувавши свою причетність до цих листівок, О. Сало та М. Свистович зазначили, що М. Круць, як кандидат в народні депутати, безумовно, має бути підданий аналізу та критиці, якщо є для цього підстави, але в листівці від імені кампанії міститься відверта брехня, і це можна легко перевірити на сайті Верховної Ради. З інформації, яку кожен бажаючий може взяти з цього сайту, видно, що М. Круць не може бути об’єктом кампанії “Помста за розкол країни”, оскільки жодного разу не голосував за законопроект “Про засади державної мовної політики” (як і не голосував за Харківські угоди) і не сприяв його прийняттю іншим чином. Також активісти подякували провокаторам за те, що ті дали можливість Громадянському руху “Відсіч” розрекламувати кампанію “Помста за розкол країни” в Івано-Франківській області та поширили серед двох десятків присутніх на прес-конференції місцевих журналістів інформацію про кампанію, зразки листівок та заяву-спростування щодо фальшивок:

Заява кампанії «Помста за розкол країни»

щодо поширення невідомими особами

неправдивої інформації від імені кампанії

Кампанія «Помста за розкол країни» виникла з ініціативи Громадянського руху «Відсіч» 14 травня 2012 року як реакція на ініціативу Партії регіонів прийняти розкольницький і небезпечний для подальшого існування України законопроект Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики» № 9073.

З того часу до кампанії тією чи іншою мірою долучилися більше десяти громадських організацій та понад 1500 волонтерів, які поділяють нашу мету – недопущення до влади або відсторонення від неї тих політичних сил та осіб, які в будь-який спосіб сприяли прийняттю законопроекту № 9073.

Активістами кампанії були організовані кілька акцій протесту, а також численні поїздки по Україні з метою формування осередків та поширення агітаційних матеріалів із закликом не голосувати за Партію регіонів, Комуністичну партію та майбутніх кандидатів від цих сил в мажоритарних округах, а також за тих мажоритарників, які не належать до ПР і КПУ, але також голосували за законопроект КаКа. На сьогодні кампанія охопила 34 мажоритарні округи, а також додатково 7 міст, де в мажоритарних округах ще не було висунуто кандидатів від політичних сил, які підтримують законопроект, а тому там на той момент велась агітація лише проти Партії регіонів. Географія кампанії поширюється по всій Україні – від Волині до Луганська, від Києва до Криму. «Жертвами» кампанії стали такі особи як голова Верховної Ради Володимир Литвин, його перший заступник Адам Мартинюк, голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Олександр Єфремов, автори законопроекту Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко та низка інших народних депутатів від різних партій та позапартійних «тушок». Четверо з «жертв» кампанії – Адам Мартинюк, Олександр Єфремов, Катерина Ващук, Володимир Зубанов – відмовились від намірів балотуватись за вже «пригодованими» ними мажоритарними округами та вирішили йти на вибори за партійними списками Партії регіонів і Комуністичної партії.

Поширені активістами кампанії сотні тисяч листівок спричинили нервову реакцію можновладців. За час кампанії відбулось кілька десятків затримань активістів, на них було складено понад два десятків протоколів про адміністративні правопорушення, за якими вже було винесено 7 судових рішень про накладення штрафів «за порушення благоустрою» і «за поширення агітації без вихідних даних», хоча на той час «жертви» кампанії ще не були офіційно зареєстровані як суб’єкти виборчого процесу, а міста, де проходила кампанія, пістрявіли рекламними бігбордами регіоналів та комуністів без жодних даних.

Одним з випадків такої нервової реакції було таємне поширення невідомими особами у містах Тлумач, Галич, Тисмениця та інших населених пунктах 84-го виборчого округу листівок під назвою «Чому не варто голосувати за Миколу Круця?!» Стиль листівок, малюнки, телефони тощо були скопійовані з листівок кампанії «Помста за розкол країни» і викликали величезну хвилю обурення мешканців округу, які телефонують за вказаними на листівці телефонами і звинувачують кампанію «Помсту за розкол країни» в брехні та роботі на владу.

Ми заявляємо, що кампанія «Помста за розкол країни» не лише не має жодного стосунку до листівок з наклепами на Миколу Круця, а й взагалі ще не проводилась на території Івано-Франківської області, оскільки рейтинг Партії регіонів та Комуністичної партії тут є вкрай низьким, і ніхто з регіоналів чи комуністів завчасно не оприлюднював бажання балотуватися тут в мажоритарних округах.

Народний депутат України Микола Круць не є об’єктом кампанії «Помста за розкол країни», оскільки ані у першому читанні, ані при остаточному прийнятті закону «Про засади державної мовної політики» не голосував за його підтримку й не належить до партії, яка сприяла його прийняттю. Також він не сприяв прийняттю цього закону в будь-який інший спосіб, а, навпаки, був противником цього витвору Ківалова-Колесніченка. Також на офіційній сторінці Верховної Ради можна легко перевірити, що Микола Круць  не голосував за підтримку  «Харківських угод» і продовження терміну базування російського Чорноморського флоту у Севастополі.

З огляду на це, ми не могли закликати голосувати проти Миколи Круця і не маємо жодних підстав втручатися у перебіг виборчої кампанії у 84-му виборчому окрузі, агітуючи за чи проти когось. На нашу думку, мешканці округу краще за нас знають, за кого їм слід віддати свої голоси. Нашим же завданням у цьому випадку є заперечення неправдивої інформації, яку поширили від нашого імені.

Також поширена проти Миколи Круця листівка вирізняється повноколірним друком, і лише цей факт говорить про те, що листівка – підробна. На жаль, ми поки що не можемо собі дозволити такої розкоші, як кольорові листівки, адже провадимо діяльність виключно за рахунок невеликих громадських пожертв та коштом самих активістів. Часто наші листівки друкуються на принтерах невеликими накладами (хто скільки може). Зважаючи на це, ми не можемо розкидатись листівками (як ми дізналися від очевидців, вулиці були просто засмічені листівками) і роздаємо їх з рук в руки або кидаємо по скриньках чи клеїмо в людних місцях, сподіваючись, що кожна листівка дійде до виборця.

Вся інформація, яка стосується діяльності кампанії «Помста за розкол країни», розміщена на сайті http://vstavay.info. Цей сайт є офіційним та достовірним джерелом щодо діяльності кампанії, і на ньому у рубриці «Матеріали для поширення» є всі листівки, які поширювали і поширюють активісти кампанії по всій Україні. Кожен бажаючий може легко пересвідчитись, що жодної листівки із закликом не голосувати за Миколу Круця там немає.

На листівці, яку без нашого відома поширювали від нашого імені, вказані контакти та логотип Громадянського руху «Відсіч», проте жоден з учасників «Відсічі» нічого про листівку не чув і не знає.

Ми констатуємо, що маємо справу з нечесним використанням нашого імені в брудній грі, яку провадить або влада, або якісь конкуренти Миколи Круця за підтримки цієї влади на шкоду загальній справі – захисту української мови та державності. І вважаємо, що це робиться цілеспрямовано з метою дискредитації як самої кампанії, так і тих кандидатів, які виступають проти антиукраїнського закону.

Наші контакти: 0661365984, 0987633937, 0639707172

1 Kommentar

  1. Таким чином комуністи діяли перед жовтневим переворотом, так вони діють і тепер. Дивно, чому їм дозволяють використовувати імперську символіку у телевізійній передвиборчій агітації? Окрім ВВВ, а для мене 2-ї Світової, там і хвалитися нічим – король голий, у одних нігтях. А решта – репресії, голодомори, доноси, стукачівщина, ГУЛАГи, КГБ, НКВД, колгоспи… Хто не знає, скажу, що не дай Господи повернення тих часів.

Kommentare sind deaktiviert.