Броварська перемога УДАРу: досвід боротьби з провладною окружною виборчою комісією №97

28.09.2012, в приміщенні  УНІАН відбулась прес-конференції «Броварська перемога УДАРу: досвід боротьби з провладною окружною виборчою комісією №97».  Проте перемога виявилась не остаточною – по дорозі на прес-конференцію член ОВК Віталій Грень був вимушений повернутись в Бровари, оскільки його повідомили про те, що ОВК відмовляється надавати координати членів ДВК щоб унеможливити скликання дільничних комісій у визначений законом термін. В подальшому це може дати провладній більшості в ОВК можливість розпустити ДВК обране жеребкуванням і призначити членів дільничних комісій на власний розсуд.

Учасники конференції проінформували про порушення в роботі Броварського ОВК, спроби тиску та виключення «незручних» членів комісії, фальсифікації під час жеребкування складу ДВК.

Кандидат в народні депутат від партії УДАР Павло Різаненко розповів яким чином опозиційні сили протидіяли провладним силам в ОВК №97 на чолі зі скандально відомим по виборах в Обухові, Вишневому та Києво-Святошинському районі юристом Партії регіонів Максимом Ситєнковим. Результатом цієї боротьби стало офіційне оприлюднення результату жеребкування по складу ДВК, в  Кандидатом від УДАРу Павлом Різаненко були перераховані складові успішної протидії. А саме:

 

– Формування Комітету протидії фальсифікаціям, до якого увійшли опозиційні партії. Крім УДАРу це «Батьківщина», «Свобода», КУН, УНА, Собор. В Броварах опозиція довела, що вона може діяти скоординовано.

– Організація постійного цілодобового чергування активістів біля Окружної виборчої комісії, присутність на засіданнях ОВК спостерігачів (в тому числі міжнародних) та представників ЗМІ. А  також відеофіксація всіх процедур роботи комісії.
– Регулярні акції громадян біля комісії засвідчили, що броварчани мають почуття власної гідності і не будуть миритися зі спробою вкрасти їх голоси.
– Спільна робота юристів опозиційних сил та кандидатів, які аналізували можливі варіанти використання владою дірок в законі і консультували опозиційних членів ОВК.

Завершальним акордом став несподіваний для влади візит до ОВК №97 Віталія Кличка. Ляльководи окружної виборчої комісії, зрозуміли, що всі їх дії під пильним наглядом не тільки місцевих політиків, спостерігачів, і журналістів, але й політиків першої величини.

Насамкінець Павло Різаненко нагадав: «В нас буде велика фракція в Парламенті. А разом з іншими опозиційними силами – більшість. Тому ми можемо впевнено пообіцяти – безкарними спроби фальсифікацій в виборчих комісіях не залишиться. Такі дії несуть за собою кримінальну відповідальність і вона настане. Це не помста, це – законність яка нарешті має запанувати в нашій країні».

Голова виконавчого комітету Київської обласної організації партії УДАР Мирослава Смірнова зауважила що УДАРу вже зараз вдається поставити владу на місце. Прикладом цього можуть служити рішення ЦВК по неправомірних діях голови ОВК №223 в м.Києві, події в Броварах, в інших округах. Також Мирослава Смірнова наголосила що перемога в Броварах «це перемога не лише УДАРу, це перемога всіх опозиційних сил. І гарний приклад того як люди на місцях не чекають доки лідери їх партій досягнуть домовленостей з УДАРом і дадуть необхідні інструкції, а об’єднуються заради спільної боротьби зі злом. Сподівання що така співпраця буде розвиватись, поширюватись. І така співпраця буде і в майбутньому парламенті. Бо є багато проблем які ми можемо подолати лише спільними зусиллями».

Насамкінець Мирослава Смірнова звернулась до представників ЗМІ з проханням висвітлювати інформацію про порушення. «Ми вас просимо, щоб вся ця інформація стала публічною, щоби люди про це знали. Ми просимо у вас підтримки, тому що без вашої підтримки, якщо всі ці проблеми не стануть публічними, ми не зможемо ефективно протидіяти фальсифікаціям» зокрема зауважила Мирослава Смірнова в своєму зверненні.

Прес-служба ОВШ №97 партії УДАР