Генсек Ради Європи занепокоєний ситуацією з ТВі

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд висловлює занепокоєння у зв’язку з ситуацією навколо телеканалу ТВі в Україні.

“Це мене непокоїть – дії проти телеканалу ТВі”, – сказав він на брифінгу в понеділок у Києві.

Він також зазначив, що стривожений можливістю криміналізації в Україні наклепу, що може негативно позначитися на свободі слова в країні.

“Також мене турбує законопроект, поданий деякими народними депутатами, котрі мають на меті криміналізувати наклеп. Тому що, на мою думку, це є першим кроком, який може призвести до прагнення контролювати свободу слова”, – підкреслив Ягланд.

Як повідомлялося, телеканал ТВі 20 липня заявив про відключення з кабельних мереж торговельної марки “Тріолан”, унаслідок чого жителі 11 міст України втратили можливість дивитися його передачі. У ТВі пов’язали це з “тиском, який чинять на телеканал”.

Нацрада з телерадіомовлення самоусунулася від вирішення конфлікту, заявивши, що конфлікт між ТВі та “Тріоланом” лежить у суто господарській площині.

Згодом журналісти телеканалу ТВі заявили, що кабельний оператор “Воля” без попередження вирішив з початку осені перевести канал із популярного базового пакета в дорогий розширений пакет, доступний лише третині користувачів цього оператора.

Журналісти каналу впевнені, що тиск на ТВі, який розпочався зі старту виборчої компанії в країні, спрямований на “знищення останнього непідконтрольного владі телеканалу”.

4 вересня голова Нацради Володимир Манжосов на брифінгу після засідання Нацради у Києві повідомив, що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення здійснить моніторинг усіх провайдерів програмних послуг у зв’язку з відключенням каналу ТВі.

УП