Лутковська: При ухваленні закону про мирні зібрання сталася помилка, яка перетворила його на репресивний

Відхилення парламентом законопроекту Юрія Мірошниченка № 10569 – про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення – перетворює ухвалений у першому читанні закон № 2450 “Про свободу мирних зібрань” на репресивний. Цю помилку необхідно виправити якнайшвидше.

Про це заявила у своєму виступі Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська під час засідання “круглого столу”, присвяченого обговоренню законопроекту про свободу мирних зібрань.

“Коли приймали законопроект № 2450 “Про свободу мирних зібрань” у першому читанні, була допущена величезна помилка – не були внесені пропозиції щодо внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення. Без прийняття відповідних змін до Кодексу, я думаю, що навіть дуже хороший, дуже правильно виписаний законопроект про свободу мирних зібрань не буде чинним, не буде відповідати тим європейським стандартам, про які ми так багато говоримо”, – сказала В.Лутковська, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Вона додала, що цю прикру помилку необхідно дуже швидко виправляти.

За її словами, вона абсолютно погоджується з пропозиціями внесення змін до перехідних положень законопроекту про мирні зібрання щодо набуття ним чинності лише після внесення змін до деяких інших законодавчих актів, зокрема, до Кодексу про адміністративні правопорушення.

“Інакше, власне, це перетвориться скоріше на репресивний законопроект, ніж на позитивний і правильний”, – зазначила Уповноважений з прав людини.

Коментуючи заяви деяких правозахисників про те, що законопроект про мирні зібрання наразі взагалі не потрібен, В.Лутковська заявила, що на її переконання “ситуація однозначна: законопроект потрібен, інше питання, в якому вигляді”.

“Коли цього законопроекту немає, ми маємо абсолютно невизначену судову практику, яка посилається на все що завгодно, включаючи законодавство Радянського Союзу, маємо величезну кількість заборон, необрунтованих і незрозумілих, і відповідно під великим питання залишається взагалі право особи на свободу мирних зібрань”, – підсумувала В.Лутковська.

Надія Юрченко, КИЇВ. 17 вересня 2012 року.

Укрінформ