На Рівненщині суд не визнав факту підкупу виборців благодійним фондом кандидата

Рівненський окружний адміністративний суд відмовився задовольнити позов щодо підкупу виборців у селі Орв’яниця Дубровицького району Рівненської області.

 31 серпня уповноважений представник кандидата у народні депутати по 155 мажоритарному виборчому округу Сергія Кошина звернувся з позовом до суду щодо незаконних дій свого конкурента, самовисуванця Василя Яніцького. У позовній заяві вимагалося визнати протиправними дії щодо залучення благодійного фонду Василя Яніцького «Наш край» до передвиборчої кампанії Василя Яніцького. Крім цього, позивачі просили встановити факт прямого підкупу виборців при проведенні передвиборчої агітації кандидатом Василем Яніцьким у селі Орв’яниця Дубровицького району.

Зі інформацією уповноваженого представника Сергія Кошина, 26 серпня, під час зустрічі Василя Яніцького з виборцями села Орв’яниця, футболістам місцевої команди від благодійного фонду було безкоштовно вручено комплект спортивної форми. Це, на думку представника конкуруючого кандидата, є прямим підкупом виборців. Позивач зазначив, що про вручення форми для футболістів команди було сказано у агітаційному виступі відповідача. Крім того, паном Яніцьким було зачитано перелік іншої допомоги наданої фондом селу та району. Даний факт було зафіксовано мешканцями село у акті, який долучили до матеріалів справи.

В свою чергу представник Василя Яніцького всі звинувачення заперечив і попросив суд не підтримувати позов. Він зазначив, що позивач невірно трактує обставини, не надає достатніх доказів та висуває необґрунтовані припущення. Відповідач зазначив, що візит кандидата Яніцького до села Орв’яниця не носив передвиборчого характеру. Він також зазначив, що надані позивачем докази ніяким чином не підтверджують причетність Василя Яніцького до Благодійного фонду Василя Яніцького «Наш край».

Заслухавши доводи сторін, суд відмовив у задоволені всіх вимог позову. У рішенні вказано, що позивач не надав жодних належних та допустимих доказів на підтвердження того, що вручення представнику футбольної команди села Орв’яниця комплекту футбольної форми відбулося саме в межах проведення передвиборчої агітації кандидатом по 155 виборчому округу Василем Яніцьким.
Коментарі:

Віталій Загайний – представник кандидата самовисуванця по 155 виборчому округу Василя Яніцького.

– Василь Яніцький, як людина фахова в юриспруденції, вимогливий і до себе і до членів команди, а тому ми знаємо як сім разів відміряли перед тим як робити той чи інший крок. Можливо ми в чомусь виявилися дещо вправніші, щось нам вдалося зробити своєрідним інформаційним або технологічним, агітаційним, організаційним ноу-хау. Хоча, насправді, я не вважаю це таким. Є ряд прикладів коли організації створюються, іменні і не іменні благодійні фонди. Тобто це насправді не є чимсь надзвичайно ексклюзивним в межах України і Українського виборчого процесу.

Юрій Григоровський – представник кандидата від «Батьківщини» по 155 виборчому округу Сергія Кошина.

– Реакція на рішення суду у нас дуже негативна. Стосовно використання благодійного фонду Василем Яніцьким у нас є питання. Якби під час виступів пан Яніцький не говорив мій фонд, ми даруємо, даємо допомогу, в тому числі і в даному випадку про футбольну форму, тоді в нас не виникало б ніяких питань. Але кандидат говорив саме так і це підтвердило двоє свідків. Нажаль, суддя ці покази свідків чомусь проігнорував. Так само, як він проігнорував ще один доказ – листівку Василя Яніцького, за підписом кандидата в народні депутати, з логотип благодійного фонду.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
Координатор виборчих програм “Опори” у Рівненській області
096 918 74 08