Херсонці проти законопроекту “про наклеп”

Сьогодні зранку біля основної будівлі облдержадміністрації відбулася акція проти прийняття Закону України  «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини».

Таким був початок акції. Ледве чутно, але за кадром можна розібрати голос – це міліціонер надиктовує у телефон надписи з плакатів, повідомляє, де саме стоять протестувальники і наостанок додає: “…еще один идет с камерой”.
Виходить, що камери в руках – це те, що поки що їх цікавить найбільше. Не поява скандального політика, ні лідери громадських організації, ні редактори популярних ЗМІ не удостоїлися такої уваги, як той “один, із камерою”.

Акція відрізнялася від подібних попередніх тим, що такі переходи з одного боку коридору на інший цього разу були й характерними, й природніми – учасниками акції були переважно діючі журналісти, блогери, редактори інтернет-видань, студенти журфаку, які і протестували, і репортажі робили.

Заради хорошого кадру журналісти готові працювати ледь не на проїжджій частині, але не готові, аби їх саджали на підставі “нотаріально завіреного скріншоту

Тут представник медіа-профспілки розповідає, як  відбувалося “відкликання” скандального законопроекту і чому не треба вестися на подібні обіцянки:

Частина учасників акції тримала чисті аркуші паперу як символ того, у що перетворяться ЗМІ у разі прийняття закону про наклеп:

Серед учасників акції були й політичні антагоністи. На щастя, без прапорів:

І, в цілому, картина вийшла доволі символічною – “кляп свободі слова” на фоні “дєдушкі Лєніна”, який вперто не злазить зі свого постаменту, та надпису про розбудову Херсонщини на кінотеатрі “Україна”, який як раз розбирають на цеглинки:

Більше фото

А це – репортажі про акцію двох місцевих телеканалів:

Über Людмила Ямщикова 733 Artikel
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.