«Головне, що непрофесіоналізм не пройшов»

7 листопада у Міністерстві культури України відбулось засідання Музейної Ради. Одним із питань порядку денного стало призначення нового Генерального директора Національного художнього музею України (НАМУ). Членів дорадчого органу міністерства, так само як і Михайла Кулиняка, під стінами Міністерства очікував пікет громадських активістів. До них приєднались і декілька співробітників музею: вони вирішили витратити передбачені штатним розкладом компенасіційні години за чергування, на те, щоб висловити свою думку щодо можливого призначення галеристки Тетяни Міронової гендиректором НХМУ. Тим часом, Музейна рада вирішила порекомендувати Михайлу Кулиняку обрати Генеральним директором Головного музея країни все ж таки професіонала.

Пікет під Міністерством культури України проти можливого призначення Т. Міронової Генеральним директором НХМУ

Міністерство пікетувало близько 25 осіб. Учасники протесту розгорнули плакати з написами «НХМУ», «Керувати музеєм має професіонал» та «Підтримуємо колектив музею». Підтримати свого в.о. директора на її прохання під міністерство прийшов і заступник генерального директора НХМУ Сергій Авдошин, який час від часу вступав у суперечки з пікетувальниками та намагався довести правоту нового керівництва. Маленькі і не дуже українці, що проходили повз пікет, запитували про причини протесту.

Громада підтримала колектив НХМУ
Пікетувальники вирішили продовжити протест у приміщенні Мінкульту

 

Нагадаємо, колишнього директора НХМУ Анатолія Мельника звільнили з посади у квітні цього. Виконуючим обов’язки Генерального директора музею було призначено засновницю приватної галереї Тетяну Міронову. На здобуття вакантної посади гендиректора музею міністерство призначило відкритий конкурс, участь у якому, крім п. Міронової, брало ще кілька осіб, в тому числі і головна хранителька музею Ю. Литвинець.

За час своєї роботи пані Міронова порадувала журналістів та мистецтвознавців цілою низкою наукових і мистецьких відкриттів (наприклад, під час відкриття виставки «Нормандія у живописі» шановна пані галеристка оприлюднила, судячи з усього на її думку  перше, досі і, сподіваємось у подальшому знову забуте, ім’я Клода Моне – Жан і назвала видатного французького художника Жан-Клодом Моне, відкрила новий художній напрямок – середньовічний іконопис тощо) та низкою викривальних інтерв’ю. Ймовірне призначення п. Міронової на посаду ген директора викликало критику серед експертів, які вказували на її непрофесійність. Пані Тетяна вирішила відповісти на цю критику у своєму блозі на сайті «Корреспондент».

Коментар на коментар, в якому, зокрема, пані в.о. давала оцінки роботі співробітників музею (наприклад, «відверто слабкі «мистецькі» керівники», які нічого не розуміють в документах, у юриспруденції» і т.д.) в свою чергу спричинив початок акції протесту співробітників музею. Запис працівники музею назвали “безпрецедентним виступом з паплюження установи, на пост директора якої автор претендує, та безсоромне звеличення власних, переважно неіснуючих, заслуг”. Екскурсоводи вийшли до відвідувачів зі стрічками з написом «Протестую». 17-го жовтня колектив звернувся до Міністра культури Михайла Кулиняка з вимогою звільнити в. о. Міронову з посади за непрофесіоналізм. А відкритий міністерством конкурс на посаду не зміг визначити переможця.

Музей зустрічає відвідувачів новими експозиціями та повідомленням про протест

Міністр культури Михайло Кулиняк виніс рішення про призначення гендиректора музею на Музейну Раду. За її результатами, у рекомендованому дорадчим органом міністерства списку Тетяни Міронової вже не було. Музейна рада запропонувала обрати на цю посаду або нинішню заступницю генерального директора НХМУ з науково-просвітницької роботи Марину Скриду, або колишню заступницю генерального директора з розвитку НХМУ Марію Задорожну. Голова Музейної ради Ігор Кожан, генеральний директор Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького заявив: «Кандидатури Тетяни Міронової та Юлії Литвинець не будуть розглядатись у цьому конкурсі. Приймати остаточне рішення буде міністр».

Співробітниці музею очікують рішення Музейної ради

Михайло Кулиняк пообіцяв Музейній раді визначитись щодо посади Гендиректора НХМУ до кінця наступного тижня.

Рішення Музейної ради, засідання якої тривало майже три години, пікетувальники зустріли радісними оплесками. «Головне, що непрофесіоналізм не пройшов», – прокоментувала ситуацію Марина Скирда, з якою просто не могли не погодитись ні колишня претендентка на посаду Юлія Литвинець, ні тепер уже суперниця у конкурсі Марія Задорожна, ні інші учасники протесту та журналісти.