Громадськість вимагає скасувати закон про легалізацію полювання в містах

7 листопада 2012 року громадянська кампанія «Форум порятунку Києва» http://www.forumspaskiev.org.ua/ організовала біля центрального офісу Партії регіонів акцію з вимогою скасувати ганебний законопроект № 9139 http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=41113, який дає можливість безкарно вбивати тварин (в тому числі домашніх) у населених пунктах і легалізує утримання комерційними структурами пересувних звіринців, в яких мордують тварин. Про це повідомляє прес-центр «Форум».

Законопроект № 9139 вніс до Верховної Ради України Кабінет Міністрів України (Микола Азаров) 9 вересня 2011 року. Через підтримку фракцією Партії регіонів цей законопроект 7 лютого 2012 року був ухвалений у першому читанні.

До учасників пікетування http://www.forumspaskiev.org.ua/databox/2012/11/20505.php вийшов народний депутат України Григорій Смітюх. Депутат пообіцяв, що він передасть Олександру Єфремову та іншим керівникам фракції Партії регіонів вимоги пікетувальників. Особисто він висловив підтримку збереженню природи.

Представники громадськості зараз готують звернення на ім’я керівників фракцій Верховної Ради України з вимогою скасувати ганебний законопроект № 9139.

Віталій Черняховський, головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва», наголосив: «Законопроект узаконює вбивство усіх видів тварин усіма, хто цього забажає. Термін «добування», застосовуваний у законопроекті, є прикриттям слова «вбивство». Окремо у списку на відстріл виділені «бродячі собаки і коти». Кричущим є те, що законопроект дає чиновникам повноваження надавати дозвіл на вбивство немисливських і червонокнижних видів тварин».

«Повноваження надавати дозвіл на винищення усього живого, у тому числі в межах природно-заповідного фонду, матимуть місцеві державні адміністрації. Це породить розгалужені корупційні схеми в цій галузі. Людина з рушницею, отримавши в адміністрації дозвіл, стрілятиме будь-де і в будь-який час, влучаючи при цьому й по людях», – акцентував Віталій Черняховський.

В свою чергу, Олег Андрос, кандидат політичних наук, заступник голови Спілки вільних журналістів «Природа над усе», підкреслив: «Законопроект суперечить чинному законодавству, зокрема, статті 17 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», якою заборонено вбивство безпритульних тварин жорстокими засобами, до котрих належить відстріл, та статті 174 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка забороняє стрільбу в населених пунктах».

«Окрім того, помітно, що законопроект писали спеціально дуже розпливчастими термінами, які узаконюють корупційну діяльність мисливців і комерційних структур: пересувні звіринці (під назвою «пересувні виставки»), цирки і дельфінарії. Також обурює нас те, що до обговорення законопроекту зовсім не були залучені численні зоозахисні та природоохоронні громадські організації», – зазначив Олег Андрос.