Медіа-профспілка звернулася до прокуратури щодо ситуації в УНІАНі

Київ, 15 листопада 2012 р. Незалежна медіа-профспілка звернулася до Шевченківської районної прокуратури та Генеральної прокуратури України з повідомленням про злочин у порядку ст.94 КПК України щодо цензури та штрафів у інформаційному агентстві УНІАН.

Нагадаємо, що гендиректор УНІАНу Вадим Осадчий довів до відома редакторів видання Любові Жаловаги і Валентини Романенко, що на підставі службової записки керівника інтернет-проектів УНІАН Миколи Кондратенка кожна з них оштрафована на 200 грн за оприлюднення новини під заголовком “На Банковій – пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою”. Редактори в результаті не були оштрафовані, бо інформація про можливі штрафи стала публічною. Є свідчення та докази того, що причиною невдоволення Вадима Осадчого було критичне висвітлення діяльності Президента України Віктора Януковича.

Профспілка вбачає в цьому прояв ценузури та порушення Кодексу законів про працю і вимагає порушити кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ч.2 ст.171(перешкоджання законній діяльності журналістів) та ч.3 ст.365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України.

На УНІАНі діє осередок Незалежної медіа-профспілки України у складі 14 осіб. Кілька разів НМПУ на засіданнях Міжвідомчої робочої групи при Президенті України “Відкрита розмова” вимагала порушити кримінальні справи та притягти до відповідальності Вадима Осадчого за грубі порушення трудового законодавства під час незаконного зміщення з посади колишнього головного редактора УНІАН Олександра Харченка та фіктивного банкрутства ТОВ “ІТ Стандарт”.

УНІАН належить українському олігарху Ігорю Коломойському, статки якого сягають $2,893 млрд за оцінкою Forbes. Коломойський також контролює телеканали “1+1” і “Сіті”, сайти tsn.uakievskaya.com.ua та інші видання. НМПУ фіксувала порушення трудового законодавства у багатьох ЗМІ Коломойського (під час звільнення Олега Дейнеки з програми “Гроші” на “1+1”, під час закриття щоденної “Газети по-київськи”, журналу “Профіль”, скорочень на сайті “Главред” та на телеканалі “Сіті”).

У минулорічному рейтингу “Ворогів преси” за версією ІМІ та НМПУ Ігор Коломойський займає другу позицію.

Прес-служба Медіа-профспілки
profpres@gmail.com
http://www.nmpu.org.ua
38-050-310-44-41