Справа Олаолу Фемі: рік за ґратами, але не поза увагою

Справа нігерійського студента, якого звинувачують у спробі умисного вбивства, встигла набути розголосу як в Україні, так і за кордоном, зокрема у Німеччині.

От уже рік 26-річний студент з Нігерії Олаолу Сунканмі Фемі утримується в слідчому ізоляторі в Луганську. Його звинувачують у замаху на умисне вбивство. 8-го листопада чергове судове засідання у цій справі. Сам студент, його адвокати і низка правозахисників відхиляють закиди і стверджують, що нігерієць став жертвою расистського нападу з боку кількох осіб й змушений був захищатися. Нападники фігурують тепер як потерпілі.

Активісти ініціативи «Справедливість для Олаолу» говорять про «кримінальне переслідування Фемі», що, на їхній погляд, має ознаки сфабрикованого й упередженого. Правозахисники вважають також, що порушено право студента на справедливе правосуддя. Йдеться, зокрема, про ненадання перекладача, кваліфікованої медичної допомоги, а також те, що мати одного з «потерпілих» у справі працює у правоохоронних органах, про що відомо адвокатам Фемі.

Справа Олаолу Фемі набула широкого суспільного резонансу. У Києві днями відбувся навіть круглий стіл на тему «Нігерійський студент у Луганську: рік за ґратами». Цей захід провели за сприяння Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. В ньому взяли участь правозахисники, представники правоохоронних органів, юристи й працівники іноземних дипломатичних установ.

За справою Олаолу стежать у Німеччині

Водночас у Берліні біля Бранденбурзьких воріт активісти ініціативи «Справедливість для Олаолу» провели акцію на підтримку справедливого розслідування щодо студента з Нігерії. Як розповіла представниця берлінської ініціативи Олександра Бінерт, місцем проведення акції обрали Бранденбурзькі ворота як «символ свободи та демократії».

У вересні, відповідаючи на запит депутата фракції Лівої партії Улли Єльпке, уряд Німеччини повідомив, що стежить за справою Олаолу Фемі. В офіційній відповіді, зокрема, йдеться, що уряд ФРН через посольство Німеччини в Києві перебуває у тісному контакті з правозахисниками, які переконані, що йдеться про самозахист громадянина Нігерії. «Федеральний уряд вже довгий час виступає на захист меншин та проти ксенофобії у рамках як білатеральної, так і багатосторонньої співпраці з Україною і буде активно робити це і надалі», зазначено у відповіді уряду ФРН.

Акції підтримки

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко сказав DW, що справа є «курйозною», попри всю серйозність і загрозу довічного ув’язнення для Олаолу Фемі. Правозахисник упевнений, що немає жодних підстав, аби звинувачувати хлопця у навмисному замаху на вбивство кількох осіб розбитою під час бійки пляшкою. За його оцінкою, недолугість кваліфікації «злочину», з юридичного погляду, є очевидною, як для міліції, так і для прокуратури. Тож найімовірніше, переконаний Бущенко, можна говорити, що «суддя зараз відчуває тиск, аби винести саме обвинувальний вирок жертві нападу». Тим важливішими, на думку Бущенка, є акції небайдужих людей на підтримку Олаолу, як, наприклад, у Берліні. Вони нібито є тиском з іншого боку, який врівноважує ситуацію довкола процесу над нігерійським студентом.

Справа – на особистому контролі Омбудсмана

Тим часом радник посла Нігерії в Україні Емануел Аве під час круглого столу у Києві звернув увагу на те, що «закон не лише для того, щоб обвинувачувати». У посольстві сподіваються на справедливе розслідування. Адже, як зауважує Емануел Аве, у справі багато протиріч: «Можливо, варто передати справу на дорозслідування, в інше місто, якщо є сумніви в неупередженості правоохоронців». Поки ж єдиною відповіддю на висловлене занепокоєння є лише те, що справа, за словами начальниці одного з управлінь Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олени Островської, перебуває на особистому контролі Уповноваженої Валерії Лутковської і Генпрокурора Віктора Пшонки.