Цікавитесь генпланами?! Готуйтесь до візитів у прокуратури!

Голова міської ради подав запит до прокуратури на громадську організацію за те, що остання запитала у нього генплан.

Така ситуація склалася у місті Кодима Одеської області, коли Ізмаїльська міська громадська організація «Право на майбутнє» звернулася з інформаційним запитом до Кодимської міськради з проханням надати для ознайомлення генплан міста.

У відповідь чиновники  з міської ради Кодими відповіли  громадським активістам, що запитуваними матеріалами орган місцевого самоврядування не володіє, а за подібною інформацією потрібно звертатися до Кодимської районної державної адміністрації. Слід зазначити, що згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації» міська рада була зобов’язана сама перенаправити даний запит до районної адміністрації.

Проте, в міськраді вирішили порушенням Закону не обмежуватися. Вже через кілька тижнів громадським активістам зателефонували із Ізмаїльської прокуратури та запросили на бесіду. Коли ж у працівників прокуратури поцікавилися про підставу запрошення «у гості», останні повідомили, що Кодимський міський голова Володимир Олексійович Склярук подав запит з проханням перевірити діяльність їх організації та з’ясувати що це за «сумнівна контора» цікавиться  Генпланом і, взагалі, чи має вона на те право. У відповідь ізмаїльські активісти попросили прокурорів оформити своє запрошення не лише телефонним дзвінком, але й офіційним листом.

 Після отримання офіційного листа президент громадської організації Наталія Скоробреха відвідала міськрайонну прокуратуру, де була змушена провести лікбез для працівників прокуратури з питань застосування законодавства про доступ до публічної інформації. Завдяки інформуванню прокурорських працівників, останні  змогли підготувати обґрунтовану відповідь на запит міського голови.

«Вражає те, що ані працівники прокуратури, ані посадові особи міської ради не володіють у достатній мірі нормами інформаційного законодавства. Запит міського голови Кодими до прокуратури свідчить про некомпетентність цього чиновника та про те, що на інформаційні запити міська рада відповідає вкрай рідко. Приємно, що у конкретному випадку прокурорські працівники виявили готовність до сприйняття інформації та проблема успішно вирішилась», – прокоментувала ситуацію Світлана Гудь, керівник проектів громадської організації «Право на майбутнє».

 

***

Генеральний план м.Кодими запитувався Ізмаїльською міською громадською організацією «Право на майбутнє» в рамках моніторингу доступності генпланів, який здійснює Східноукраїнський центр громадських ініціатив спільно із партнерами (проект «Через доступ до Генпланів – до містобудування без корупції», що підтримується  програмою «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження»). Інформацію про доступ до генпланів в інших українських містах можна знайти на сайті http://cityplan.in.ua/.

 

Контакти:

Бондар Аліна

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

e-mail: bondar.alina21@gmail.com