У Києві може з’явитися сквер на честь тих, хто рятував українців під час Голодомору

Київ, 16.11.2012

ПРЕС-РЕЛІЗ

У Києві може з’явитися сквер на честь тих, хто рятував українців під час Голодомору

16 листопада представники молодіжних громадських організацій Києва нагадали країні про тих, хто рятував українців від смерті в роки Голодомору. Молодь вимагала дати нове імя скверу, що розташований неподалік від станції метро «Лукянівська».

«Цим заходом ми хочемо показати, що тема Голодомору сповнена не лише болю та жахіть смерті, але й життя, любові і взаємодопомоги. Ми принесли з собою таблички з іменами доброчинців — людей, які рятували інших від голодної смерті. На кожне дерево скверу ми повісили ці символічні таблички в пам’ять про непересічних українців, а одне з дерев прикрасили янголами, які символізують життя тих, хто був врятований», — прокоментував Іван Юрчик, учасник акції.

Співупорядник книги «Людяність у нелюдяний час» Володимир Тиліщак, який також долучився до молодіжної акції, розповів про роботу над книгою, яка розкриває тему взаємодопомоги в роки Голодомору: «Серед хаосу, безкінечної вервиці смертей і страху продовжували жити люди, що не злякалися, не втратили благородства і протягнули руку допомоги приреченим. Ті, кого у світі прийнято називати праведними людьми. Без знання таких праведних людей, доброчинців у часи Голодомору, національна пам’ять про цей злочин проти українського народу не є повною».

Після завершення заходу молодь підписала звернення до КМДА з вимогою надати нове ім’я скверові: «Сквер доброчинців».

 

Акція відбулася в рамках заходів, організованих Громадським комітетом із ушанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні з нагоди 79-х роковин трагедії. Цьогорічна громадська кампанія має на меті насамперед розповісти про тих, хто в роки геноциду рятував співвітчизників від страшної смерті.

Цього року День пам’яті жертв Голодомору припадає на 24 листопада.

У Києві жалобні заходи розпочнуться о 14:00 з ходи від станції метро «Арсенальна» до Національного меморіалу пам’яті жертв Голодоморів. О 16:00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання.

До складу Громадського комітету увійшли 37 знакових постатей у науковому, мистецькому та громадському житті країни: Ольга Богомолець, В’ячеслав Брюховецький, Володимир В’ятрович, Володимир Василенко, Іван Васюник, Василь Вовкун, Анатолій Гайдамака, Дмитро Гнатюк, Петро Гончар, Іван Дзюба, єпископ Євстратій (Зоря), Андрій Жолдак, Микола Жулинський, Євген Захаров, Олександр Іванків, Геннадій Іванущенко, Сергій Квіт, Андрій Когут, Роман Круцик, Ніла Крюкова, Станіслав Кульчицький, Неля Лавриненко, Олександр Максимчук, Василь Марочко, Ніна Матвієнко, Марія Матіос, Олекса Петрів, Мирослав Попович, Олег Рибачук, Стефан Романів, Євген Сверстюк, Михайло Свистович, Володимир Сергійчук, Євген Станкович, Лесь Танюк, Володимир Тиліщак, Ігор Юхновський.

 

Контакти для медіа:

Павло Подобєд, тел.: +380 93 725-67-45

pavlo.podobed@gmail.com