Відкрите звернення Української Гельсінської спілки з прав людини з приводу цензури в агентстві УНІАН

Українська Гельсінська спілка з прав людини виражає своє занепокоєння з приводу утисків свободи слова на сайті інформаційного агентства УНІАН.

За 19 років своєї діяльності агентство УНІАН стало одним із найбільш впливових та авторитетних виробників інформаційного контенту в Україні. Повідомлення УНІАН цитують сотні українських та закордонних ЗМІ, а сайт www.unian.net щодня читають сотні тисяч відвідувачів. Таку аудиторію та авторитет колектив агентства завоював завдяки неупередженості, багаторічній оперативній роботі та дотриманню журналістських стандартів. Особливо хочеться відзначити увагу агентства до утвердження верховенства права та захисту прав і свобод людини в Україні: протягом п’яти років – з 2007 по 2012 рік – УНІАН вів спеціальний інформаційний проект «Права людини».

Прикро, що зараз ці всі здобутки можуть бути перекреслені введенням цензури.

Зокрема, йдеться про скандальні  кадрові ротації[1] в агентстві, звільнення головного редактора  Олександра Харченка, який багато років пропрацював в УНІАН, та призначення нового менеджменту УНІАН – вихідців із групи “1+1” (Миколи Кондратенка, Вадима Осадчого, Михайла Ганницького).

Наслідком цього стали численні повідомлення журналістів та редакторів агентства про спроби тиску і цензури з боку нового керівництва та введення штрафів[2] за опублікування «незручних» тем.

За словами редакторів сайту УНІАН, нове керівництво наклало “табу” не лише на погані новини про президента Віктора Януковича[3], а й лідера комуністів Петра Симоненка, а також наказало посилено висвітлювати виборчу кампанію Олександра Третьякова. Крім того,”табу” було накладене на прізвища Донія, Ар’єва, Бригинця.

Такі факти цензури в агентстві УНІАН, яке належить Ігорю Коломойському, викликають особливе занепокоєння, якщо згадати  сумну долю інших ЗМІ його медіахолдингу, зокрема – розправу над «Газетою по-київськи»[4] та знищення телеканалу Сіті[5] – єдиного столичного телеканалу, з якого кияни могли отримувати об’єктивні новини.

Ми звертаємося до власника УНІАН, пана Коломойського, з вимогою припинити нищення УНІАН, провести внутрішнє розслідування та звільнити осіб, причетних до спроб встановити цензуру.

Хочемо нагадати, що медіа не є чиїмись кишеньковими іграшками. Медіа – це надбання суспільства, і суспільство має право отримувати вільну та різноманітну інформацію. Без цього права Україна приречена скочуватися до авторитаризму.

Запровадження окремих елементів цензури є несумісним із демократичними цінностями і не має виправдання.

Відповідно до міжнародних стандартів на власнику ЗМІ лежить обов’язок не втручатися у редакційну політику видання та журналіста, зокрема, через введення таких процедур оприлюднення інформації журналістами, що унеможливлювала б цензуру.

Відповідно до міжнародних стандартів прав людини держава має обов’язок законодавчо забезпечити неможливість цензури у ЗМІ, зокрема, через введення різноманітних процедур, що унеможливлювали б цензуру з боку власника ЗМІ чи його керівництва. Держава повинна гарантувати журналісту можливість збереження його редакційної незалежності. Держава повинна розробити механізми втручання у таку ситуацію, оскільки цензура несе загрозу усьому суспільству, а не є внутрішнім корпоративним конфліктом.

Євген Захаров,

голова Правління

Аркадій Бущенко,

виконавчий директор