Amnesty International закликає новий склад Верховної Ради вирішити шокуючі проблеми з правами людини

Новообрана Верховна Рада має серйозно скористатися можливістю вирішити проблему грубих порушень прав людини, заявила Amnesty International у день  відкриття  першої сесії Верховної Ради.

Правозахисна організація закликає парламентарів почати працювати над реалізацією невиконаних Україною зобов’язань з прав людини.

 “Після здобуття незалежності в 1991 році Україна досягла певного прогресу в контексті захисту прав людини. Однак цей прогрес необхідно прискорити, якщо держава прагне виконати  зобов’язання, надані  Європейському Союзу, Організації Об’єднаних Націй та Раді Європи”, – сказала Тетяна Мазур, виконавчий директор Amnesty International в Україні.

 “Українські політики не можуть серйозно  розраховувати на більш тісну інтеграцію з Європою, поки в країні мають місце свавілля міліції, ув’язнення за політичну приналежність та дискримінація за гендерною ознакою, етнічнім походженням або сексуальною орієнтацією.”

 Організація передає низку рекомендацій щодо шляхів розв’язання проблем у сфері  прав людини в країні кожному з 445 членів українського парламенту, разом із копією Загальної декларації прав людини.

 “Ми хочемо, щоб всі члени новообраного парламенту знали, що протягом наступних п’яти років вони несуть відповідальність за права українського народу і підзвітні йому”, сказала Мазур.

 У своєму листі до Верховної Ради Amnesty International нагадує про свої основні занепокоєння у сфері прав людини, зокрема, тортури та безкарність міліції, дискримінацію лесбійок, геїв, бісексуалів і трансґендерних людей  та примусове повернення біженців та шукачів притулку.

 Організація продовжує закликати уряд вирішити проблему катувань та інших видів жорстокого поводження з боку міліції, та створити незалежну та наділену ресурсами структуру для розслідування всіх заяв про порушення прав людини з боку співробітників міліції.

 “Застосовувати тортури міліціонерів заохочує пануюча атмосфера безкарності, яка є результатом відсутності належного розслідування та судового переслідування тих міліціонерів, що порушують права людей, яких вони повинні захищати. Наразі новий склад Верховної Ради несе відповідальність за реформу міліції і має захистити всіх українських громадян від катувань”, – сказала Мазур.

 Amnesty International знову закликає відкликати законопроект № 8711, спрямований на заборону “пропаганди гомосексуалізму”. Цей закон був прийнятий у першому читанні попереднім парламентом, незважаючи на те, що в разі його прийняття, Україна порушить свої зобов’язання забезпечити  право на свободу вираження поглядів.

 Окрім того, Україна зобов’язалася ратифікувати низку міжнародних договорів – Римський статут Міжнародного кримінального суду та Факультативний протокол до Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права – і новий парламент повинен розглянути їх ратифікацію в якості пріоритетного завдання.

 У листі також наведені рекомендації щодо реформування системи роботи з біженцями та шукачами притулку в Україні. Верховна Рада повинна привести чинне законодавство у відповідність до міжнародних стандартів та зупинити практику повернення біженців та шукачів притулку до країн, де вони можуть зіткнутися з серйозними порушеннями прав людини.

Повний текст відкритого листа доступний за посиланням.