Європарламент засмучений українським “кроком назад”

Європейський парламент висловив жаль з приводу того, що останні парламентські вибори в Україні не відповідали низці міжнародних стандартів.

Про це йдеться в резолюції, ухваленій більшістю голосів на сесії Європарламенту у Страсбурзі 13 грудня, повідомляє УНІАН.

Європарламент відзначає, зокрема, у пункті 2 резолюції:

“Деякі аспекти передвиборчого періоду (арешт опозиційних політичних лідерів, відсутність рівних можливостей, викликаних передусім зловживанням адміністративним ресурсом, випадки утисків і залякування кандидатів та виборчого персоналу, відсутність прозорості у фінансуванні кампанії та партій та відсутність збалансованого висвітлення у медіа), недоліки і затримки у підрахунку голосів та встановленні результатів становили крок назад порівняно з попередніми національними виборами”.

У документі також зазначено, що лідери опозиції Юлія Тимошенко та Юрій Луценко перебували в ув’язненні під час виборів, і це негативно вплинуло на виборчий процес.

Депутати наголосили, що ефективна співпраця між Україною та ЄС можлива лише на базі чіткого бажання української влади здійснювати необхідні реформи, зокрема, реформування судової та юридичної системи з метою повного дотримання принципів демократії, поваги до прав людини і фундаментальних свобод.

Крім того, у резолюції міститься заклик до українського уряду здійснити необхідні кроки щодо виявлених недоліків під час виборів, у тому числі щодо непереконливих результатів у ряді одномандатних округів в діалозі з усіма політичними партіями.

При цьому Європарламент висловив сподівання, що нова Верховна Рада України зможе ухвалити необхідні зміни до виборчого законодавства для уникнення виявлених порушень к майбутньому.

Євродепутати також стурбовані проблемами з підрахунком голосів та встановленням результатів голосування у деяких одномандатних округах, і привітали рішення Центральної виборчої комісії не оголошувати результати виборів у 5-ти мажоритарних округах.

І хоча, на думку Європарламенту, українські вибори не стали прогресом на шляху до Європи, в документі висловлено підтримку європейським прагненням українського народу.

Європарламент “підтверджує зобов’язання ЄС щодо подальшого просування у відносинах з Україною через підписання Угоди про асоціацію, щойно українська влада продемонструє рішучі дії та суттєвий прогрес, що стосується вищевикладеного у цій резолюції, можливо, до часу саміту “Східного партнерства” у Вільнюсі, в листопаді 2013 року”.

Водночас, законодавчий орган ЄС наголошує у пункті 9, що “прогрес у політичній асоціації та економічній інтеграції залежатиме від реальної відданості України демократичним принципам, верховенству права, незалежності судової системи та свободи ЗМІ”.

УП