Європа стає досяжною для малих міст Чернігівщини

Представники органів місцевого самоврядування Чернігівщини вивчали передовий досвід Естонії на шляху до «Угоди Мерів» на прикладі м. Раквере. Візит проходив з 15 по 21 січня 2013 року.
Мета візиту делегації – підвищення спроможності ОМС малих міст Чернігівщини в напрямку більш сталого енергетичного планування своїх міст, вивчення досвіду м. Раквере на шляху до Угоди Мерів.
4 дні спілкування з представниками міської влади м. Раквере та експертами у галузі енергоменеджменту надали можливість представникам української делегації усвідомити з чого варто починати. Це – усвідомлення проблеми, вироблення чіткої позиції керівництва міста, інвентаризації власних енергоспоживаючих і генеруючих об’єктів; розробка системного програмного документу, створення організаційної структури енергоменеджменту та налагодження ефективної роботи.
Українська делегація на реальних прикладах знайомилась з вже існуючими варіантами використання додаткових інвестицій Європейського Союзу в реалізації Угоди Мерів. За 9 років місто Раквере залучило 47 000 000 євро інвестицій в рамках Угоди. І все це при населенні в 15 000 осіб. Але всі ці надбання стали можливими тільки при наполегливій та узгодженій роботі команди міського голови.
В рамках ознайомчого візиту учасники також зустрілись з представниками Міністерства закордонних справ республіки Естонія. Представники департаменту Катрін Канарік та Арво Антон обговорили можливості участі українських місцевих громад у програмах співпраці. Посол України в Естонії Віктор Крижанівській, який був присутній на зустрічі, запевнив усіх у своїй підтримці співпраці між Україною та Естонією.
Всі учасники проекту наголосили про бажання тісної співпраці на майбутнє і зробити все можливе для покращення життя місцевих громад Чернігівщини через проекти розвитку. Тренінги, семінари, енергоаудит, приєднання до Угоди Мерів в обраних громадах Чернігівщини – наступний крок в діяльності партнерів по проекту.
Угода Мерів – ініціатива Європейської Комісії, яка має на меті об’єднати європейські місцеві органи влади (муніципалітети) в добровільне утворення задля спільної боротьби з глобальним потеплінням. Підписанти Угоди Мерів беруть на себе добровільні зобов’язання, випередити загальноєвропейські вимоги ЄС стосовно скорочення викидів CO2 щонайменше на 20 відсотків, шляхом запровадження в себе енергоощадних заходів та поширення використання поновлюваних джерел енергії.
Діяльність проходить за підтримки МЗС Республіки Естонія.