По другому колу?

Кримінальну справу за фактом скалічення робітника знову розслідують ті, хто вже намагався її «похоронити»…

 

Леонід та Олена Браги близько двох років не можуть знайти справедливості в прокуратурах

Місцева й центральна преса неодноразово писала про трагедію у селі Куп’єватому Глобинського району, коли у квітні 2011 року під час посівної на полі фермера Євгена Попова був скалічений біг-бороною 39-річний водій вантажівки Леонід Брага. Наїзд здійснив тракторист Василь Сонич, який при виконанні робіт з ущільнення грунту на тракторі МТЗ-80 не дотримався правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Леонід Брага отримав тяжкі тілесні ушкодження, став інвалідом 1-ї групи, а його сім’я, де троє маленьких дітей, втратила годувальника.

За іронією долі, коли Леонід після травми лежав у нейрохірургії обласної лікарні, йому прийшло запрошення на роботу на суперрефрижераторі в Іллічівському порту (Леонід – висококваліфікований водій-дальнобійник), яку він чекав майже рік і де офіційна зарплата – 8-10 тисяч гривень.

Дуже довго Леонід Петрович добивався відкриття кримінальної справи, яку  потім увесь час «футболили» між районною і обласною міліцією, районною та обласною прокуратурою й розслідували, як мокре – горить. І хоча за всіма ознаками скалічення працівника котком на полі є виробничою травмою, голова фермерського господарства «Фаворит-2007» Є.Попов під кримінальне переслідування не потрапив, бо Л.Брага офіційно не перебував з ним у трудових відносинах (працював неоформленим). Це за офіційною версією. За неофіційною, правоохоронці проігнорували надані Леонідом Брагою документи про те, що він працював у Попова, покази свідків, тому що фермер просто відкупився великою сумою.

Кримінальна справа була порушена проти В.Сонича, причому неодноразово перекваліфіковувалася з однієї на інші статті Кримінального кодексу. Однак, постановою Глобинського районного суду Полтавської області від 23 листопада 2012 року кримінальну справу щодо В.Сонича за ознаками ч. 2 ст. 272 КК України, було закрито на підставі п. «в» ст. 1 Закону України « Про амністію в 2011 році». Суд взяв до уваги, що у тракториста неповнолітня дитина і він підпадає під дію закону «Про амністію».

Стан здоров’я Леоніда Браги весь час погіршується, він часто  лежить у стаціонарі, де один день обходиться йому у 200-300 гривень (ліки купує за власні кошти), медики наполягають на кількох операціях, які Леоніду просто немає чим оплатити при нашій «безплатній» медицині, бо інвалідської пенсії, що трохи більша тисячі гривень, не вистачає на найнеобхідніше.

І виходить, що фермер заробляв свої мільйони, використовуючи працю неоформлених працівників (платив «чорну» зарплату у конвертах), а скалічений працівник не має жодних трудових та соціальних гарантій і залишився наодинці зі своєю бідою, неміччю, безгрошів’ям і безправ’ям.

У Леоніда Браги скалічене тіло, але, на щастя, не скалічена душа. Він вчить своїх дітей завжди казати правду, допомагати слабшим, боротися за справедливість, не опускати рук перед труднощами й сам показує в цьому приклад.

Тож він не змирився з рішенням Глобинського суду і подав до Генеральної прокуратури України заяву про вчинене кримінальне правопорушення, вимагаючи розпочати досудове розслідування з метою притягнення всіх винних осіб до відповідальності.

.

У заяві Леонід Брага, зокрема, зазначає, що оскільки досудове слідство по кримінальній справі проводилося однобічно, а суд навіть не призначав справу до судового розгляду, закривши її під час попереднього розгляду, він не мав можливості захистити свої порушені права потерпілого.

Л.Брага вказує, що після його травмування котком замість того, щоб викликати на поле швидку допомогу (норматив доїжджання – 17 хвилин), батько фермера Олександр Попов на своїй «Ниві» вивіз його в невідомому напрямку (минулої осені дружина Л.Браги збираючи гриби за 4 км від місця трагедії у лісосмузі знайшла продірявлений зубцями котків джемпер Леоніда, у якому він поїхав на роботу того страшного дня), потім обмивали з нього кров у селі й тільки потім відвезли до Глобинської ЦРЛ. У результаті майже 2-годинного затягування з наданням екстреної медичної допомоги важкість стану Л.Браги погіршилася, у нього стався крововилив у головний мозок. А доки Бразі робили складу операцію, родичі фермера повідомили міліціонерам, що Леонід буцімто отримав травми, упавши з даху. Леонід був непритомним, коли оперуповноваджений Р.Кочерга підписав за нього пояснення, що той нібито й справді травмувався під час падіння з даху в обійсті Є.Попова.

На думку Л.Браги, в діях голови СФГ «Фаворит-2007» Є.Попова наявний склад кількох кримінальних правопорушень, що підтверджується матеріалами вже закритої кримінальної справи.

Так, фермер Є.Попов приховав факти використання ним найманої праці й ухилення від сплати податків та загальнообов’язкових зборів, бо письмовий трудовий договір з Л.Брагою не укладався, внаслідок чого до соціальних фондів не проводилися відрахування.

Інформація, надана телефонним оператором МТС, що була долучена до матеріалів кримінальної справи лише в суді, теж підтверджує постійні телефонні розмови Є.Попова і Л.Браги, в тому числі й у день трагедії, та перебування Браги на територіях, де проводилися польові роботи, не тільки 23 квітня, а й в інші дні. Є товаро-транспортні накладні, по яких Л.Брага у квітні 2011 року для СФГ «Фаворит-2007» отримував насіння ячменю у ТОВ «Промінь-Лан». Це та свідчення багатьох свідків підтверджують факт наявності  трудових відносин між Л.Брагою з фермером, який слідчі чомусь «не помітили».

Л.Брага вважає, що в діях фермера Є.Попова наявний склад кримінального правопорушення, передбачений ч. 1 ст. 172 та ч. 2 ст. 271 КК України, що виразилось у грубому порушенні законодавства про працю, та нормативних документів з охорони праці.

Так, голова фермерського господарства Є.Попов допустив до керування колісним трактором МТЗ-80 В.Сонича, хоча той мав посвідчення сільського механізатора лише на керування гусеничними тракторами  Т-25, Т-40. До того ж, роботодавець допустив його до роботи без необхідного стажування після великої перерви в роботі за цією спеціальністю – понад 10 років. Також тракторист не пройшов попереднього спеціального навчання й перевірки знань з питань охорони праці, що призвело до того, що у перший же робочий день В.Сонич здійснив наїзд на людину.

Крім того, у СФГ «Фаворит-2007» був відсутній журнал проходження передрейсових медичних оглядів водіїв, на що також досудовим слідством не було звернено жодної уваги.

Прокуратура Глобинського району повідомила Л.Брагу про те, що кримінальне провадження за його заявою в Генпрокуратуру розпочато й для проведення досудового розслідування передане до Глобинського РВВС. Хто повірить, що тепер сумлінно виконуватимуть свої обов’язки ті самі правоохоронці, які вже один раз намагалися «похоронити» кримінальну справу, зокрема, й нинішній слідчий Г.Литвиненко, який «угрохав» справу за фактом загибелі в ДТП 18-річної Юлії Чуприни з с.Черевані Глобинського району, про що писала газета «Полтавська думка» торік у листопаді. Тим більше, що у Браги немає коштів на кваліфікованого адвоката.

Виходить, що знову долю скаліченого робітника віддали в руки тих, на кого він неодноразово скаржився в Генеральну прокуратуру, замість того, щоб передати справу в іншу область.

 

Людмила Кучеренко

1 Kommentar

  1. І, як завжди Ви пишете сама брехню!
    Ви краще розкажіть, як Ви шановна, Кучеренко, разом з Брагою, добилися йому першої групи інвалідності, і який ваш інтерес у цій справі. І чому ви пишете все в односторонньому порядку. Всим в Куп’єватому відомо, що сім’я Брагів не витратили жодної копійки на лікування зі своїх коштів. Цікаво, де ж ділися кошти в сумі 30 тисяч гривень які він отримав на лікування??? Як інвалід І групи збирається обробляти 30 гектарів землі. А чи відомо вам, що на сьогоднішній день інвалід І групи Брага їзди на велосипеді, управляє легковим автомобілем і вантажним ГАЗ-53 самостійно без сторонньої допомоги???
    Дивлячись на ці знімки виникає питання – чи може це бути інвалід І групи.
    Складається враження, що цього фермера і тракториста хочуть просто розвести на гроші.

Kommentare sind deaktiviert.