За побиття ув’язнених Україна віддасть майже півмільйона Євро

Європейський суд з прав людини визнав Україну винною в побитті в’язнів, яке сталося в 2007 році в Ізяславській колонії. За це державі доведеться сплатити постраждалим 435 тисяч євро в якості компенсації за завдану шкоду. Слід зазначити, що Департамент з питань виконання покарань стверджував, що ніякого побиття не було.

Нагадаємо, що 14 січня 2007 року майже всі засуджені Ізяславській колонії № 31 (більше 1200 чоловіків) оголосили голодування на знак протесту проти свавільного накладення дисциплінарних стягнень, побиття і принизливого поводження з боку персоналу, поганого харчування і медичного обслуговування.

У той же день в колонію приїхала комісія Державного департаменту з питань виконання покарань, і вже ввечері голодування було припинене. А 22 січня 2007 року в колонію був уведений спеціальний підрозділ у масках і в бойовому спорядженні. Вони жорстоко побили більше 40 в’язнів, яких спеціально для цього привели до штабу, – саме тих, хто заявив комісії про вимоги засуджених.

У результаті побиття засуджені одержали тілесні ушкодження: перелами ребер, кісток, носів, вибиті зуби тощо. Одразу після цього їх розділили на дві групи і перевезли в Рівненське та Хмельницьке СІЗО, буквально в тому одязі, в якому вони були, усі їхні речі залишилися в колонії. В СІЗО в’язнів знову жорстоко били. У подальшому вони були етаповані в інші колонії продовжувати відбуття покарання.

Європейський суд з прав людини визнав Україну винною у катуванні ув’язнених та порушенні їх права власності.

Постраждалих в Європейському суді з прав людини представляв Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

УГСПЛ

 

1 Kommentar

  1. Ці гроші повинні платити ті, з чиєї вини їх призначили, тобто, міліціонери, які винуваті в побитті громадян, їхнє керівництво та прокурори, які їх прикривали. Чому ці гроші мають віддавати платники податків? Винуватці цих оплат мають бути покарані. Виплата грошей за їхню вину буде стимулювати їх до подальших незаконних дій. Думаю, громадськості України потрібно тепер жорстко висловити своє ставлення до цих розбазарювачів наших грошей в особливо великих розмірах.

Kommentare sind deaktiviert.