Мирні зібрання: МВС повідомляє. І не повідомляє

У рамках щорічного дослідження свободи мирних зібрань в Україні “Майдан-Моніторинг” спитав у Міністерства внутрішніх справ про таке (за підсумками 2012 року):

1. Кількість мирних зібрань, кількість учасників мирних зібрань за даними органів внутрішніх справ – в цілому в Україні та за окремими областями, містами Київ та Севастополь.

 2. Кількість протоколів, складених за ст.185-1. КУпАП (“Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”).

3. Кількість протоколів, складених за ст.185-2 КУпАП (“Створення умов для організації і проведення з порушенням установленого порядку зборів, мітингів, вуличних походів або демонстрацій”).

4. Кількість випадків залучення співробітників міліції до підтримання громадського порядку під час мирних зібрань.

5. Кількість співробітників органів внутрішніх справ, що залучалися для підтримання громадського порядку під час мирних зібрань.

6. Кількість випадків залучення співробітників органів внутрішніх справ державними виконавцями для проведення виконавчих дій за рішеннями судів про обмеження реалізації права на мирні зібрання.

 7. Кількість співробітників органів внутрішніх справ, що залучалися для проведення виконавчих дій за рішеннями судів про обмеження реалізації права на мирні зібрання.

 8. Кількість випадків затримання осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, під час проведення мирних зібрань.

МВС відповіло так:

Аналогічні показники 2011 та 2010 років складали відповідно:

– ст.185-1 КУпАП: 144 та 22

– ст.185-2 КУпАП: 2 та 0

Слід також сказати, що на відміну від двох попередніх років МВС не надало інформації, яку благополучно надавало раніше – щодо кількости співробітників органів внутрішніх справ, що залучалися для підтримання громадського порядку під час мирних зібрань (2011 рік – понад 934 тисячі, 2010 рік – понад 1 млн., йдеться про сумарні показники). Раніше МВС також надавало (а тепер ні) інформацію про кількість “масових заходів” в Україні (розуміючи під ними, як слідує з листа №10/7-2407 від 29.03.12, “заходи громадсько -політичного, релігійного, спортивного, культурно-видовищного характеру за участю значної кількости громадян, що проводяться з нагоди відзначення офіцйних (державних), професійних, релігійних свят, пам’ятних дат, а також з ініціативи політичних партій, рухів, громадських об’єднань, релігійних конфесій, громад, окремих громадян, спортивних організацій, закладів культури”): 2011 рік – 172773, 2010 рік – 2605020.

Цікаві досліди (с) тривають.