У МВС підготували пам’ятку про взаємодію з журналістами

У Міністерстві внутрішніх справ підготували пам’ятку про взаємодію з журналістами для співробітників Державтоінспекції, патрульно-постової служби й дільничних інспекторів.

Проект пам’ятки “Взаємодія міліціонера з медіа” уже представили на засіданні міжвідомчої робочої групи з аналізу дотримання законодавства в сфері свободи слова.

Буклет містить перелік прав міліціонера й журналіста, витримки з законів і Кримінального кодексу, поради щодо спілкування з пресою, пише “Комерсант-Україна“.

У ньому, зокрема, зазначено, що журналіст має право вести аудіо- й відеозапис, безперешкодно відвідувати установи влади й збирати інформацію в районах стихійного лиха.

Окремим пунктом виділено право журналістів фотографувати всередині й зовні будівель міських відділів МВС.

У буклеті також пояснюється, що перешкоджання роботі ЗМІ – це недопуск на прес-конференцію, необґрунтована відмова чи позбавлення можливості отримати інформацію.

Також наголошується, що журналісти можуть фотографувати “фізичних осіб” на вулиці, мітингу чи будь-якому іншому публічному заході.

Заступник начальника прес-служби МВС Сергій Бурлаков зазначив, що пам’ятка містить попередні напрацювання й розрахована на особовий склад, який постійно контактує з населенням.

“Методичні рекомендації видані у вигляді посібника й використовуються в основному студентами Академії МВС. А невелику пам’ятку міліціонери завжди зможуть покласти в кишеню й мати при собі. Нею будуть користуватися співробітники патрульно-постової служби, ДАІ, дільничні інспектори”, – сказав він.

За словами Бурлакова, найближчим часом пам’ятку узгодять із громадськими організаціями, надрукують накладом близько 35 тисяч примірників і спрямують в обласні управління МВС, де вона буде роздана співробітникам.

Українська Правда