У Нікітському ботанічному саду, порушуючи закон, торгують червонокнижними первоцвітами

Упродовж останніх років громадськість та представники правоохоронних органів докладають значних зусиль, аби викоренити таке ганебне явище, як знищення ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги України. І наукові установи — ботанічні сади — території яких самі є об`єктами природно-заповідного фонду, за логікою мали б всіляко опікуватись справою захисту охоронюваних державою рослин. Але не так сталося, як гадалося. Про це свідчить, зокрема, інформація, розміщена на сайті Нікітського ботанічного саду.

Якщо перейти за посиланням
http://www.tdnikitskiysad.com/prays-list/dekorativnyie-rasteniya-2.html
та знайти у прайсі пропозицію №135, то ви побачите слово “підсніжник”, реалізацією якого займається торговий дім Нікітського ботанічного саду. Зателефонувавши за номером, розміщеному на сайті, жінка-працівниця магазину підтвердила, що торговий дім реалізує саме підсніжник кримський (складчастий), який занесено до Червоної книги України. За словами працівниці, квіти продають як викопані, у горщиках, так і зібрані у букети, і розсилають поштою по всій країні. Позаяк вільних площ на території ботсаду обмаль, то рослини, якими торгують у ботсаду, можуть походити з навколишніх лісів і навіть із заповідника “Мис Мартьян”, яким опікується адміністрація ботанічного саду.

Відповідно до закону України про Червону книгу України, комерційна реалізація рослин, що занесені до Червоної книги, забороняється, навіть якщо ці рослини вирощуються в штучних умовах. За таку торгівлю передбачена адміністративна відповідальність, відповдіно до ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тому навіть якщо ботсад реалізовує підсніжники, що штучно вирощуються на його території і це можна підтвердити документально, такі дії є безумовним порушенням законодавства.

На жаль, у 2013 році, за свідченням активістів-природоохоронців, торгівля первоцвітами в українських містах пожвавилась. А за інформацією, отриманою від російських колег, уперше за багато років первоцвіти з`явились на вулицях Москви, куди їх доставляють міжнародними потягами сполученням Сімферополь-Москва, і походити ці рослини можуть саме з «магазину» Нікітського ботанічного саду.

Національний екологічний центр України має звернувся до Генеральної прокуратури та Державної екологічної інспекції України з проханням дати правову оцінку діям адміністрації Нікітського ботанічного саду та притягнути винних осіб до відповідальності, згідно з чинним законодавством.

Олександр СОКОЛЕНКО
097 396-92-88