Чубаров – Могильову: «Меджліс може змінитися, але він був, є і буде»

Меджліс-Курултай як структура самоврядування кримських татар є законною щодо міжнародного права. І цього права мусить дотримуватися влада в Україні. Так вважає один із лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. В інтерв’ю Радіо Свобода він назвав «недалекоглядною» заяву кримського прем’єра Анатолія Могильова про те, що той має намір ігнорувати Меджліс, бо останній перебуває поза правовим полем України. Чубаров покладає відповідальність за такий стан речей саме на українську владу.

Голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов вважає, що Меджліс кримськотатарського народу перебуває поза правовим полем України. Про це він заявив днями у Сімферополі. Водночас посадовець зазначив, що готовий співпрацювати з народним депутатом України Мустафою Джемілєвим і депутатом кримського парламенту Рефатом Чубаровим, але не з Меджлісом: «Давайте приберемо це слово», – сказав глава уряду автономії.

На думку Рефата Чубарова, який був серед тих, хто скликав у червні 1991 року перший в сучасній історії загальнонаціональний з’їзд кримських татар Курултай, де він став членом Меджлісу і зараз входить в його керівництво, «це слово і цю структуру, як і всю систему етнічного самоврядування кримськотатарського народу, нікому прибрати не вдасться».

«Все це існує, насамперед виходячи з права кримських татар самим вирішувати свою долю. При цьому створення такої системи – в традиціях кримських татар. Крім того, існування представницьких органів корінних народів передбачене загальноприйнятими міжнародними правовими актами», – каже Рефат Чубаров. Він нагадує, що кримські татари сформувалися як народ на території Криму. За межами України, у складі якої перебуває півострів, вони не мають іншої батьківщини чи власної держави.

«Влада непослідовна, але це не знімає з неї відповідальності»

Рефат Чубаров вважає, що слова Анатолія Могильова спрямовані не стільки проти Меджлісу, скільки проти всіх кримських татар, і демонструють небажання влади вирішувати їхні проблеми. «Це просто свідчить про нерозуміння високопосадовцями кримськотатарської проблеми взагалі, а також, зокрема, необхідності поступового правового відновлення прав кримськотатарського народу і правового визначення системи етнічного самоврядування кримських татар», – зазначив перший заступник голови Меджлісу.

Він також звертає увагу на непослідовність представників влади. За словами Чубарова, питання введення системи Курултаю-меджлісу у правове поле держави було предметом діалогу між представниками кримських татар і влади ще з початку 90 років минулого століття. І в серпні 1996 році Президент Леонід Кучма видав доручення урядам України і Криму про напрацювання правових шляхів легітимізації Меджлісу в правовому полі України.

Створення 1999 року президентським указом Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України стало проміжним і компромісним етапом у цій роботі, вважає Рефат Чубаров. «Там іде посилання саме на те, що у зв’язку з невизначеністю статусу Меджлісу кримськотатарського народу законодавством України, Президент наказує створити Раду представників кримськотатарського народу при Президентові України. І до складу цієї ради він вводить виключно і лише членів Меджлісу кримськотатарського народу, які обираються на загальнонаціональному з’їзді», – пояснив Чубаров.

Українська влада – як попередня, так і особливо нинішня – несуть значну відповідальність за те, що проблеми з реабілітацією і поновлення прав кримськотатарського народу, проблеми розвитку мови, освіти, культури, відновлення історичної топоніміки, наділення репатріантів землею, повернення культових споруд досі не вирішені. І саме влада відповідальна за відсутність законодавства щодо органів етнічного самоврядування меншин, хоч такі норми існують в Румунії, Польщі, Угорщині, Фінляндії, та інших країнах Європи. На думку Рефата Чубарова, якби ці проблеми були б розв’язані, то, можливо, кримські татари і прагнули б іншого статусу для Меджлісу та й перед ним ставилися б інші завдання, аніж нині.

«Меджліс є, він існує, активно діє. Він продовжуватиме працювати. Інша справа – який тепер буде діалог представницьких органів кримських татар із місцевою і центральною владою», – зазначив Рефат Чубаров. Водночас він попереджає: затягування з вирішенням кримськотатарських проблем, відмова від системного діалогу влади з представниками кримських татар не додасть стабільності в регіоні.

Володимир Притула

Радіо Свобода