Реакція України на рекомендації в рамках УПО на 22 сесії Ради ООН з прав людини

514702f3b7420

14 березня у швейцарському місті Женева відбулась 22 сесія Ради ООН з прав людини, де український уряд в рамках Універсального Періодичного Огляду представив свою відповідь, свою реакцію на 145 рекомендацій у сфері прав людини від інших країн-учасниць ООН.

Україна повністю прийняла 115 рекомендацій, 3 – частково, 27 – відхилила.

Серед несподіванок від України можна відзначити те, що Україна не має намір ратифікувати низку міжнародних угод, які поліпшили б становище з дотриманням прав людини. Україна також не бачить дискримінації в державі і переконана у відсутності вибіркового правосуддя.

Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький так виправдовував відхилення низки рекомендацій: «Український уряд виходив з реальних можливостей виконати ту чи іншу рекомендацію. Було б безвідповідально погодитися на всі рекомендації, які були запропоновані, а потім не мати змоги їх виконати», – зауважив Назар Кульчицький.

Аби зрозуміти, що таке Універсальний Періодичний Огляд (УПО), який вплив на права людини в Україні він може мати і врешті-решт які проблеми з дотриманням прав людині помічають інші країни, про це я поспілкувався з журналістом Центру інформації про права людини, координатором Журналістської мережі з прав людини Іриною Виртосу, яка висвітлювала 22 сесію Ради ООН з прав людини у Женеві 14 березня.

 Микола Мирний

Ні корупції!