У «Тюрмі на Лонцького» — сучасні портрети вояків УПА на виставці відомого фотохудожника Юрія Нестерова

ПРЕС-АНОНС

У «Тюрмі на Лонцького» — сучасні портрети вояків УПА на виставці відомого фотохудожника Юрія Нестерова

 У річницю загибелі Головного командира УПА Романа Шухевича в Національному музеї «Тюрма на Лонцького» розкажуть про рядових повстанців. Звичайні герої про свідомий вибір складної долі. Навіщо? Про це — у виставці київського фотохудожника Юрія Нестерова «Жертва і доля. Вимір національного існування».

 

9 березня, субота

13:00

Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького»

(вул. С. Бандери, 1, вхід із вул. Брюллова)

 Відкриття виставки присвячене пам’яті про загибель Головного командира Української повстанської армії Романа Шухевича 5 березня 1950 року.

 Київський фотохудожник Юрій Нестеров представить галерею сучасних портретів двадцяти осіб із різних куточків України, які перебували в ОУН та УПА. Епіграфом автор обрав гасло українських повстанців «Здобудеш Українську державу, або згинеш в боротьбі за неї!».

 Під кожною світлиною міститься коментар героя світлини. Так, наприклад, Йосип Томенчук з Коломиї, який перебував у контррозвідці, згадує: «В 39 році прийшла радянська влада, ми зустрічали з синьо-жовтими прапорами. Ми ж думали, це українці йдуть. З Великої України. А місцевий комуніст говорить: “Ховайте прапори, а то вас у тюрму посадять”. Познімали. Почались масові арешти. Всіх свідомих людей, свідомих українців арештували. А коли вже відступали, то були розстріляні по тюрмах. Люди нічого не були винуваті, крім того, що він був українець, носив вишивану сорочку, говорив українською і був членом “Просвіти”. То була не наша влада: говорять одне, а роблять інше».

 «Це своєрідний підсумок та роздуми про те, чи ця боротьба була щастям, а чи нещастям, чи почуваються вони жертвами», — розповідає Вікторія Садова, заступник директора музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького».

 На відкриття виставки запрошені: герої фотографій Дарина та Любомир Полюги, Ярослава Левкович зі Львова, Юрій Рудько з Коломиї, хор «Відлуння», президент фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич, голова Крайового братства ОУН-УПА Олесь Гуменюк.

 Фотознімки повстанців достовірно засвідчують нам те, що історія жива. Вона дихає і промовляє крізь століття. Ми маємо змогу дивитися в очі тих, що повною мірою виявили свою силу та прагнення бути вільним.

Була боротьба з поневоленням їхнім вибором чи долею?

Що вони відчувають зараз: спокій виконаного обов’язку чи розчарування?

На ці питання будемо відповідати спільно на відкритті виставки.

 Виставку можна оглянути в Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» щодня з 10:00 до 19:00 без перерви (у неділю до 17:00) за адресою: Львів, вул. Степана Бандери, 1 (вхід із вул. Брюллова).

Довідка:

Юрій Нестеров — київський фотохудожник, який народився на Сході України 1954 року. Отримав технічну освіту. Перше визнання прийшло до нього 1979 року із дипломом лауреата республіканської виставки «Фотодебют». Роботи Юрія Нестерова експонувалися на багатьох групових експозиціях у країнах колишнього СРСР, у Чехії, Польщі, країнах колишньої Югославії та Мексиці.

 Дійові особи фотовиставки Юрія Нестерова «Жертва і доля. Вимір національного існування»:

Євген Гошко із с. Верхнє Синьовидне на Львівщині,

Любомир і Дарія Полюги зі Львова,

Василь і Ярослава Левковичі зі Львова,

Ігор Кічак, Юрій Рудко, Йосип Томенчук із Коломиї,

Дмитро Сливчук із с. Грабівець на Івано-Франківщині,

Мирослав Симчич із с. Вижній Березів на Івано-Франківщині,

Петро Підлетейчук із с. Химчин на Івано-Франківщині,

Олександра Слободян-Ковалюк із с. Запруття на Івано-Франківщині,

Любов Пелюх із Запоріжжя,

Єлизавета Капуляк (Борчук) із Запоріжжя,

Надія Кривуцька із Запоріжжя,

Костянтин Сліпецький із с. Мирне Запорізької області,

Ганна Караташ із с. Побузьке на Кіровоградщині,

Любомира Добушовська-Григоращенко з Кіровограда,

Семен Сорока з Кіровограда,

Анастасія Кецька зі Світлодара на Кіровоградщині.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:

history@cdvr.org.ua

тел./факс: +380 32 247-45-22, +380 63 628-68-69