Високопосадовці ЄС критикують розгляд судами справи Луценка

Спільна заява Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон та Європейського Комісара з розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле щодо перегляду Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ рішення у справі Юрія Луценка:

«Ми з жалем відзначили рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишити в силі вирок у справі Юрія Луценка, яким передбачено ув’язнення строком на чотири роки.

prМи нагадуємо про свою глибоку стурбованість з приводу суду над ним, який не шанував міжнародні стандарти щодо чесного, прозорого та незалежного судового процесу. Ця стурбованість була підкріплена рішенням Європейського суду з прав людини від 3 липня 2012 року, згідно з яким досудовий арешт Луценка, що стався у грудні 2010 року, був необґрунтованим, а його незаконність та питання утримання політика під вартою не були переглянуті належним чином.

Ми високо оцінюємо роботу, проведену моніторинговою місією Європейського Парламенту, очолювану колишніми президентами Петом Коксом і Александром Квасьнєвським. Ми закликаємо українську владу активізувати співпрацю з цією місією для того, аби ліквідувати наслідки та усунути стурбованість щодо вибіркового правосуддя. Для цього потрібно – з-поміж іншого – провести огляд стану здоров’я Луценка та продовжити впровадження реформ у судовій сфері.

Ми продовжуватимемо пильно слідкувати за розвитком подій в Україні. Також ми чекаємо на повну імплементацію висновків, ухвалених Радою міністрів ЄС із закордонних справ 10 грудня 2012 року, та висновків, схвалених під час саміту Україна-ЄС 25 лютого поточного року».

Джерело