Донецьке кривосуддя: багаті злочинці не хочуть відповідати ні по закону, ні по совісті

суд

У Донецьку багатії за допомогою суддів уникають відповідальності за травмування дітей на автодорогах

Ця історія триває вже понад 4,5 роки і характерна не тільки для Донецька, але свідчить про загальний, скручений тяжкою хворобою, стан судової системи України.

Ще 25 листопада 2008 року Писарев Леонід Дмитрович, порушуючи вимоги п.п. 2.10 та 16.11 Правил дорожнього руху, спровокував у центрі Донецька ДТП з автомобілем під кермуванням Решетніка Руслана Михайловича.

Показово, що Писарев скоїв ДТП не маючи документів на автомобіль та страховки, а крім цього ще й зник з місця події – лише пізніше повернувся вже за кермом іншого авто TayotaLandCruiser.

У наслідок ДТП було завдано тілесні ушкодження дітям Руслана Решетніка, які того дня прямували до школи. Так, 7-річна Каміла отримала закриті переломи обох кісток правої гомілки зі зміщення одламків, який згідно мед.експертизи відноситься до ушкоджень середньої тяжкості, що викликали тривалий розлад здоров’я. Крім цього, його інша донька – 11-річна Софійка отримала численні забої та ушкодження, довгий час лікувалась амбулаторно. Менш тяжких ушкоджень дістав і сам Руслан Решетнік, а його автомобіль потребував капітального ремонту.

Дії Писарева Леоніда Дмитровича органами досудового слідства були кваліфіковані як злочин, передбачений статтею 286 ч. 1 Кримінального кодексу України. Він визнав себе винним у вчинені злочину та не заперечував обставин ДТП.

Проте Писареву вдалось уникнути кримінального покарання. Київський районний суд м. Донецька задовольнив його клопотання про амністію відповідно до Закону України «Про амністію» від 26.12.2008 року. Мотивація такого рішення, підтриманого місцевим прокурором, доволі банальна – наявність віку понад 60 років. Відтак кримінальна справа № 1п-29-2009 проти Писарева Л.Д. була закрита відповідно до постанови судді Рассуждай Якова Миколайовича від 20.08.2009 р.

З метою відшкодування завданої матеріальної та моральної шкоди Решетнік Р.М. звернувся до Київського районного суду міста Донецька з цивільним позовом проти Писарева Л.Д. та його дружини Писаревої В.В., яка мала спільну сумісну власність з відповідачем.

Однак цей судовий процес за усі 4,5 роки охарактеризувався тим, що відповідачі, послуговуючись лояльністю судді Коваленка Володимира Володимировича, усіляко затягували судовий процес і намагались уникнути ні лише кримінальної, а також і матеріальної відповідальності за скоєний Писаревим Л.Д. злочин. Незважаючи на те, що подружжя володіло автопарком із 9 одиниць автотехніки  (в тому числі дорогі моделі автомобілів: Mersedes-Benz S350, Toyota LandCruiser, Toyota FJ Cruiser, Nissan Patrol) та двома об’єктами нерухомості, вони добились від судді зняття арешту зі значної та найкоштовнішої частини цього майна.

Після 3 років бюрократичної тяганини ще майже два роки суддя Коваленко В.В. не міг організувати проведення повторної судової експертизи щодо дійсної вартості матеріальних збитків, яка б базувалась на ринковій ціні запасних частин розбитого авто.

У підсумку, рішення суду у першій інстанції від 22.02.2013 року додатково засвідчило упередженість суді Коваленка В.В. при розгляді цієї справи за № 2/257/21/13. Моральні страждання 7-річної школярки у зв’язку з ушкодженнями середньої тяжкості суддя оцінив лише у 5000 грн і присудив ще 1000 грн компенсації іншій донці позивача. Встановлюючи розмір моральної шкоди, суддя не взяв до уваги злочинність дій Писарева Л.Д. і завдану ним значну шкоду здоров’ю і майну Решетнік Р.М. та членам його родини.

Також суддя Коваленко В.В., ігноруючи дані нової автотоварознавчої експертизи № 284/27 від 08.02.2013 року, проведеної у Донецькому інституті судових експертиз, призначив Руслану Решетніку грошове відшкодування матеріальних збитків у розмірі на 30 % менше від його фактичних витрат. Суддя взяв до уваги розрахунки, основані на курсі долару США станом на літо 2008 року,  тобто за заниженими цінами, посилаючись на висновок спеціаліста № 2975/08-12 від 13.12.2008 року, якому під час судовому процесу висловлювалась недовіра.

Але на цьому боротьба за справедливе судочинство не завершується. На 22 травня 2013 року о 9:00 призначено розгляд апеляційної скарги Решетніка Р.М. в Апеляційному суді Донецької області під головуванням судді Агєєва Олександра Володимировича (справа № 22-ц/775/4097/13). Позивач сподвіається на повне відшкодування завданих його родині матеріальних і моральних збитків.

Проте справедливе рішення можливе лише у разі суспільного резонансу та громадського протесту проти такого роду судової поблажливості до багатих злочинців і несправедливих рішень щодо постраждалих осіб.

P.S. Якщо Ви можете надати родині Решетнік допомогу правозахисного характеру чи зробити цю справу надбанням громадськості, звертайтеся за додатковою інформацією по е-мейл: reshetnik.case@gmail.com

Микола Зоряний, “Громадський простір”