Єврокомісар: Брюссель відстежує “домашні завдання” України

imagesЄврокомісія має намір поінформувати Раду ЄС про готовність угоди про асоціацію з Україною і запросити мандат на підписання документа.

Таке роз’яснення майбутнього рішення Європейської комісії щодо Угоди про асоціацію, яке буде прийняте 15 травня, зробив єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле.

“Єврокомісія повинна прийняти пропозицію щодо угоди і направити її до Ради ЄС”, – розповів він.

“Це – пропозиція про отримання мандату на укладення угоди і тимчасове застосування частин угоди тоді, коли держави-члени ЄС дадуть оцінку, що умови дозволяють (укласти угоду) це зробити”, – додав комісар.

“Єврокомісія має намір абсолютно чітко позначити, що для такої оцінки повинні бути виконані всі умови, закладені у висновках Ради ЄС з питань закордонних справ від 10 грудня минулого року”, – розповів він.

При цьому Фюле підкреслив, що майбутнє рішення, “по суті, має технічний характер”.

“Воно необхідне в даний момент часу, щоб надати державам-членам достатньо часу для проходження всіх необхідних процедур в рамках Ради ЄС і в рамках всього внутрішнього законодавства”, – уточнив він.

Говорячи про можливі часові рамки прийняття Радою ЄС відповідного рішення, європейський комісар не виключив, що це може відбутися у жовтні.

“Рада з питань закордонних справ, яка пройде пізнім жовтнем, може бути однією з можливостей, але це рішення (про час прийняття рішення) прийматимуть країни-члени”, – вважає він.

Фюле також розповів, що у Брюсселя існує моніторинговий механізм з відстеження виконання Києвом умов, необхідних для підписання угоди Україна-ЄС.

За його словами, як у Брюсселі, так і в Києві існує безперервний процес, який став результатом домовленостей європейської та української сторін щодо виконання списку того, що повинно бути зроблено.

За його словами, моніторинговий процес здійснюється на щотижневій основі.

“Ми порівнюємо наші записи. Не так давно ми отримали листа від міністра закордонних справ Леоніда Кожари з його оцінкою. Таким чином, у нас є постійний потік інформації”, – констатував Фюле.

Українська Правда