В Одесі відбувся показ документальної стрічки «Шахта №8»

19-20 травня школярі Одещини побували на «Уроках правової свідомості та громадської активності» – зустрічах з героєм документального фільму «Шахта №8», обговорили дитячу працю на шахтах-копанах Донбасу та почали залучатися до громадської позашкільної активності.

 Про це повідомив Дмитро Оприщенко – герой фільму естонського режисера Маріанни Каат «Шахта №8» та учасник проекту «Школа правової свідомості та громадської активності», що здійснює молодіжна організація «Учнівське братство» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Dima Opryshchenko

Дмитро Оприщенко нагадав, що фільм «Шахта №8» займав призові місця на 20 міжнародних кіноконкурсах, зокрема у квітні 2013 року отримав приз глядацьких симпатій на Нью-Йоркському кінофестивалі.

Герой кінострічки розповів, що з 10 років був змушений відчимом, який його постійно бив, діставати вугілля зі смертельно небезпечної шахти-копанки. Коли ж, тікаючи від побоїв вітчима, перейшов жити до бабусі, Дмитро, вже з власної волі, почав  спільно з іншими школярами  заробляти гроші,  видобуваючи вугілля із закинутих копанок. Дмитро Оприщенко розповів, що найбільше дискусій в школярів Одещини викликали кадри про ручний видобуток вугілля, аварії та обвали, яких зазнавав герой документального фільму, а найбільше вразила ціна – 40 гривень за тонну  вугілля, видобуту ним з шахти-копанки і проданої посередникам.

Відповідаючи на питання про долю інших героїв фільму, з якими він розпочав своє «шахтарське життя», Оприщенко розповів, що Юра Сіканов минулого тижня переїхав до Києва на роботу поваром, а Олександр Ясінський, який також знімався у фільмі, – повісився.

Дмитро Оприщенко розповів, що перегляд фільму та обговорення зі старшокласниками дитячої шахтарської праці є лише першим етапом. Відтак, переживши шок від доль героїв фільму, усі зацікавлені учні отримують інформацію про напрямки і форми творчого розвитку, громадянської і правозахисної діяльності. Таким чином, на думку героя фільму, серед старшокласників виявляються і підтримуються потенційні лідери і правозахисники, майбутні громадські діячі та науковці. За словами Дмитра Оприщенка, для найбільш замотивованих старшокласників заплановано навчання стратегіям і технікам правозахисту, громадської і дослідницької роботи.

Юний шахтар зізнався, що для нього самого було відкриттям запропонована «Учнівським братством» тема самовдосконалення, тому в перший же день своїх виступів у школах він кинув курити, став на шлях самодисципліни і зацікавився громадською діяльністю, якою тепер хоче займатися замість роботи в копанках.

Герой фільму «Шахта №8» зазначив, що Одеса стала вже одинадцятим регіоном проведення «Школи правової свідомості та громадської активності»: просвітницькі заходи пройшли у  Києві, Луганській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Тернопільській, Рівненській, Волинській,  Хмельницькій областях.

Конт.тел.: 00955099353 (Дмитро Оприщенко)