Заява Вааду України та Конґресу національних громад України з приводу масових заходів у Києві, запланованих на 18 травня

16 травня 2013 року                                                                

 

18 травня в Києві має відбутися мітинг, який організатори, пов’язані з Партією реґіонів, називають «антифашистським». Захід вінчає собою кількаденну акцію «В Європу – без фашистів!», у рамках якої маніфестації пройшли в багатьох містах України. Наявні дані дозволяють впевнено стверджувати, що кампанія, яка позиціонується як «антифашистська», ініційована правлячою партією і відбувається з потужним використанням адміністративного ресурсу. Згідно з оприлюдненими методичними рекомендаціями щодо проведення «антифашистських маршів і мітингів», метою кампанії можна вважати штучне створення дуалістичної моделі протистояння влади, спрямованої в Європу, і «фашистів», що тягнуть країну в минуле. У ході кампанії експлуатуються символи, пов’язані з Великою Вітчизняною війною, що, як можна припустити, має сприяти громадській мобілізації та радикалізації штучного протистояння.

Очевидно, що «антифашистські» акції спрямовані насамперед винятково на дискредитацію політичної опозиції шляхом нав’язування громадськості асоціативних зв’язків між історичним фашизмом, партією Всеукраїнське об’єднання «Свобода» та всіма силами, що протистоять чинній владі. Варто підкреслити, що нині в українському політичному спектрі мікроскопічні групи, які сповідують ідеологію, яку з незаперечною підставою можна назвати «фашистською», є глибоко маргінальними і такими, що не беруть участі в електоральному процесі. Однак ініціатори кампанії наголошують, що «відроджений фашизм» і «політичний екстремізм» в особі ВО «Свобода» становлять реальну загрозу для країни, а факт союзних відносин опозиційних партій з націонал-радикалами інтерпретується як лояльність ліберально-демократичної опозиції в цілому до «фашизму». Подібне розширене розуміння «фашизму» розмиває межі політологічного терміна, знову, як це вже бувало в нашій політичній історії, перетворює його на позбавлений реального змісту ярлик, який можна навішувати на будь-яку неугодну силу. Свідомі дії в цьому напрямі, що навіть маскуються лицемірною антифашистської риторикою, тільки шкідливі для нашого суспільства. Питання протидії реальному політичному екстремізму та етнічній ксенофобії занадто серйозні, щоб їх дозволено було профанувати в рамках цинічних політтехнологій.

Звертає на себе увагу той факт, що саме на 18 травня давно був запланований підсумковий мітинг всеукраїнської опозиційної кампанії «Повстань, Україно!». З урахуванням цієї обставини стає очевидним маніпулятивний і спекулятивний характер «антифашистської» акції, призначеної на той самий день.

Серйозне занепокоєння викликає можливість провокацій, дуже ймовірних при одночасному проведенні двох зазначених мітингів у Києві. Представники різних громад національних меншин особливо стурбовані цією перспективою, оскільки подібні провокації можуть бути спрямовані на підрив атмосфери толерантності в суспільстві і загострення міжнаціональних відносин в Україні.

Ваад України і Конґрес національних громад України заявляють про неприпустимість використання штучної «антифашистської» риторики з метою радикалізації суспільно-політичного протистояння.

Ваад України і Конґрес національних громад України змушені застерегти організаторів «антифашистської» акції про те, що всю відповідальність за можливі провокації несуть саме організатори політтехнологічної кампанії.

Ваад України і Конґрес національних громад України закликають громадян, учасників масових заходів 18 травня і політичних лідерів проявити мудрість, стриманість, взаємну толерантність і витримку.

Провокаціям на міжнаціональному ґрунті не повинно бути місця в українському суспільстві.

Асоціація єврейських організацій та общин (Ваад) України

Конгрес національних громад України