КС не вирішував, коли проводити вибори в Києві – експерт

Конституційний суд не забороняв проводити вибори мера Києва і Київради в 2013 році.

Про це заявив у коментарі “Дзеркалу тижня. Україна” голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

За його словами, ЗМІ невірно передали суть рішення КС.

“Ключове в рішенні – чергові вибори. Депутати звернулися з проханням розтлумачити норми, що стосуються проведення чергових виборів місцевих рад та міських голів, а не ситуацію, що склалася в Києві”, – підкреслив він.

За словами експерта, що стосується чергових виборів, КСУ досить правильно все трактує.

“Згідно з внесеними до Конституції змінами, чергові вибори мають відбутися в останню неділю п’ятого року повноважень після чергових виборів. Таким чином, ніяк не можна вважати, що КСУ заборонив проводити вибори в Києві зараз. Тут взагалі нічого не сказано про вибори в Києві”, – зазначив Коліушко.

За його словами, незрозумілим можна вважати тільки передостанній абзац мотивувальної частини рішення: “…продовження або скорочення строків повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на позачергових виборах, є тимчасовим заходом, спрямованим на реалізацію механізму одночасного проведення всіх чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, що не перешкоджає реалізації конституційного права громадян брати участь в управлінні державними справами”.

“Цим суд, образно кажучи, простягнув якусь руку допомоги владі. Саме на цей абзац вона спиратиметься, призначаючи вибори на 2015 р. Однак той же КСУ завбачливо не закріпив цю норму в резолютивній частині рішення. По суті, віддавши право прийняти рішення про вибори Верховній Раді”, – вважає експерт.

У той же час, він назвав обов’язком Верховної Ради оголосити позачергові вибори мера Києва, оскільки його немає вже рік.

Щодо виборів Київради, за словами експерта, КС не дає відповіді, потрібно її зараз вибирати чи ні.

“Але виходячи з того, що ця рада була обрана на п’ять років, її конституційні повноваження закінчилися. Керуючись іншими рішеннями КСУ (2009 р. щодо виборів у Тернополі), періодичність виборів органів влади – гарантія реалізації права громадян на участь в управлінні. І тому відстрочка або продовження повноважень – це пряме обмеження конституційних прав громадян. Таким чином, вищезгаданий абзац обмежує конституційні права громадян. Він суперечить принципам конституції – ст. 6,19, 92, де сказано, що органи місцевого самоврядування діють виключно на підставі та у спосіб, закріплений законом”, – зазначив він.

“Призначити вибори до Київради – це обов’язок ВР. Рішення КСУ говорить про чергові вибори. А це будуть позачергові”, – підкреслив Коліушко.

Українська Правда

2 Kommentare

  1. КС выносит решение как “дышло”, неужели нельзя четко написать, чтобы и “ежу” было понятно.

Kommentare sind deaktiviert.