Нові можливості для малих міст Чернігівщини посилити енергетичну безпеку

Нові можливості для малих міст Чернігівщини посилити енергетичну безпеку
Презентація проекту «Стале енергетичне планування: міжнародна співпраця та досвід на шляху до Угоди Мерів” громадської організації Центр «Доброчин» пройшла в Експертному клубі «Чиста Політика» 10 червня 2013 року.
В пілотних містах проекту Щорс, Мена і Городня Чернігівської області в даний час проходить діяльність стосовно приєднання до Угоди Мерів. Представлений проект має на меті підвищити можливості української місцевої влади і відповідних зацікавлених сторін у сфері сталого енергетичного планування.
Підписанти Угоди досягають загальної мети: надати своїм громадянам екологічно, соціально та економічно стійке середовище проживання, забезпечуючи їм доступні енергетичні послуги для життя. Однією з вимог Угоди Мерів є складання Базового Кадастру Викидів та Плану Дій по зменшенню викидів CO2. Тому проект зосереджено також на ознайомленні з литовським досвідом, зокрема з практикою міст-підписантів, їх надбанням, добрими прикладами, а також неуспішними практиками стосовно реалізації Угоди Мерів.
Як зазначила Наталія Дрозд, керівник проекту: «Проект покликаний забезпечити не лише офіційну співпрацю між українськими та литовськими муніципалітетами та НУО, але і побудувати особисті та професійні стосунків. Це в свою чергу, забезпечить сталість відносин та їх подальший розвиток».
На думку Олександра Підгорного, експерта проекту, Угода Мерів є привабливим варіантом для місцевих органів влади будь-якого розміру – від маленьких сіл до великих міст. Підписанти отримують доступ до фінансових механізмів підтримки своєю діяльності, зокрема, для розробки та реалізації сталої енергетичної політики.
Незважаючи на те, що дані кроки вимагають значних зусиль, вони допомагають містам просуватися в напрямку інтегрованого, стійкого підходу до сталого енергетичногоlogo_L розвитку.
Діяльність проходить за підтримки Програми Розвитку Співпраці і Сприяння Демократії МЗС Литовської республіки.