Лідерка Femen: За нападами на рух стоять спецслужби

Лідерка руху Femen Анна Гуцол була побита в одному з київських кафе у суботу, 27 липня. В інтерв’ю DW Гуцол заявила про спроби залякування руху з боку спецслужб.

Анна Гуцол
Лідерка Femen: За нападами стоять спецслужби

DW: Анно, з чим Ви повязуєте останні тривожні події довкола Femen, зокрема напад на Вас, нові арешти активісток, побиття політтехнолога руху Віктора Святського?

Анна Гуцол: Це продовження залякування руху Femen. Продовження дій на запобігання акції проти приїзду президента Росії Володимира Путіна і Патріарха РПЦ Гундяєва (Кирила – прим. ред.). Ми як борці за свободу і демократію, неодноразово проводили акції в Росії і в Україні проти диктатора Путіна і розповсюдження впливу на громадськість РПЦ Московського Патріархату. Таку акцію навіть проводили у німецькому Ганновері. Завжди були спроби нас зупинити і не дозволити провести протест. Ця жорстокість нападів на нас останніми днями є особистою помстою Путіна і Гундяєва.

Чому Ви у цьому впевнені?

– Торік на Хрещення Русі, коли прилітав Патріарх Кирил, проти нього вийшла “топлес” активістка руху Яна Жданова. Так вона протестувала проти арешту російської групи Pussy Riot. В неї було гасло “Kill Kirill”. І особиста образа у Путіна теж є. Тож я з впевненістю заявляю від імені всього руху – це справа рук російських спецслужб разом з українськими спецслужбами і МВС.

Коли наших дівчат викрали разом з фотографом – це засвідчило що винні саме спецслужби. Їх побили, а ще й звинувачують і судять сьогодні. Напад на Віктора Святського і обидва напади (в під’їзді, і згодом в кафе у Києві – прим.ред.) на мене можна було б списати на кримінальних злочинців. Й, звісно, що в СБУ кажуть, що не причетні. Але це один почерк. Це системне переслідування з боку спецслужб.

Я знаю, що таке переслідування і стеження, адже такий досвід отримали під час футбольного чемпіонату “Євро-2012”. І люди, які нападали на мене, типово схожі на тих, хто співпрацює з спецслужбами: барсетка, сорочка, мобільний телефон на зв’язку біля вуха. Здалеку ті, які стежили за Віктором –  теж так виглядали. Може це не самі працівники СБУ, але це робилось з їхньої мовчазної згоди. Можливо, це працювали росіяни разом з українськими спецслужбовцями. Видно російський почерк.

Чи вірите в те, що особи винних у нападах будуть встановлені і притягнуті до відповідальності?

– Я не вірю. Але звертаємось до міліції, адже це кримінальна справа.

– З огляду на останні події, будете щось змінювати в організації акцій?

– Страшно, і зрозуміло, що потрібно буде обговорювати, як діяти далі. Може й охорона знадобиться. Це було зроблено, аби залякати нас, як громадських активісток. Ти або активістка, або ні. Або здаєшся і все було даремно, або продовжуєш. Ці події дуже вразили і обурили нас! Втім, є розуміння, що наша країна змінюється не в найкращий бік і відходить від демократії. Отже у всіх просто більше роботи. В кожної з нас має бути відчуття, що треба посилювати роботу, але й розуміти – що можуть бути репресії.