Прихильники відкритих генпланів притягуватимуть чиновників до відповідальності

19-20 липня Східноукраїнський центр громадських ініціатив організував у Чернігові семінар-відкритий простір «Вільний доступ до генпланів міст: як перетворити декларацію в реальність?». У заході взяли участь понад 40 громадських активістів, журналістів, блогерів, науковців та архітекторів з більшості областей України, а також спеціалісти у сфері просторового планування територій з США та Португалії.

Під час заходу його учасники обговорили практику протизаконного втаємничення містобудівної документації, позитивні приклади забезпечення доступності генпланів міст, можливості активізації інтернет-спільноти для вирішення проблеми. Присутні на заході кияни та мукачевці спланували кампанії по мобілізації мешканців своїх міст для активного обговорення проектів генпланів, які відбуватимуться в цих громадах вже найближчим часом.

Група юристів з різних областей України розробила план показового притягнення до адміністративної відповідальності посадовців міських рад, що протизаконно обмежують доступ до генеральних планів. «Ми повинні змінити ситуацію, коли чиновники грубо порушують закон «Про доступ до публічної інформації», приховують генплани від громадян, але не несуть за це жодної відповідальності», – коментує ініціативу активіст Черкаської обласної фундації «Паритет» Сергій Слинько.

Інша група активістів планує вирішити правову колізію, коли гриф «Для службового користування» на генплан накладає проектний інститут, а відповідальність за забезпечення його доступу несе міська рада. «Маємо в країні абсурдну ситуацію, коли міська рада за кошти міської громади розробляє головний містобудівний документ, але фактично їм не розпоряджається, бо проектний інститут обмежив доступ до документа грифом «ДСК», – розповідає про ініціативу представник Інституту політичної освіти у Івано-Франківській області Тарас Случик. «Ми допоможемо міським радам повернути свої повноваження та право розпоряджатися власним генпланом», – підтримує його голова Закарпатського громадського центру Володимир Феськов.

Ще однією ідеєю спланованою на відкритому просторі стало створення посібника «Як отримати доступ до генерального плану свого міста», що включатиме серію відеороликів з практичними порадами для громадян.

Обговорення можливості залучення міжнародної спільноти до процесу розсекречення генпланів втілилось у звернення учасників семінару до доповідачів моніторингового комітету Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, які готують доповідь про стан місцевої демократії в Україні. Відповідна доповідь буде представлена вже в жовтні цього року у Стразбурзі. «В Європі мають знати про ганебну ситуацію, коли органи самоврядування українських міст приховують від жителів власних територіальних громад генеральні плани розвитку населених пунктів. Саме тому ми разом вирішили звернутися до членів моніторингового комітету з проханням висвітлити у своєму звіті цю проблему», – розповідає про ініціативу Юлія Ращупкіна, член Ради Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

***                                          

Відкритий простір проводиться у рамках проектів  «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» та«Блогери – рятівники міст»,які реалізуються Східноукраїнським центром громадських ініціатив за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження та Посольства США в Україні.

 

Контакти:

Володимир Щербаченко, Аліна Бондар

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

http://totalaction.org.ua/

http://www.facebook.com/totalaction.org.ua

тел. 099 932 36 73

e-mail: bondar.alina21[at]gmail.com