У Тернополі акція – “Переможемо С”

Сьогодні –  Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Аналогічні  заходи до тернопільської акції пройдуть у  30 містах України
 
У Тернополі  громадські організації Тернопільщини нагадають владі про сотні хворих на гепатит С людей, які позбавлені життєво-важливого лікування, вимагатимуть затвердження  державної програм з протидії поширенню вірусних гепатитів з виділенням необхідних бюджетних коштів та ухвалення уже розробленої обласної програми.
Певні заходи розпочалися ще до 28 липня. Зокрема тернополяни взяли участь відкритій дискусії на Майдані  “Чи солодша смерть від лагідного вбивці? “,  у Ресурному центрі (ЦДМІ ім. О. Довженка) відкрилась виставка дитячої творчості, а 26 липня всі бажаючі могли скористатись гарячою лінією МОЗ 0-800-801-333. Голова ТММГО «Файне Місто» Рустам Ергешов відзначив, що у Тернополі  акція розпочнеться о 14 годині з флешмобу на Театральному майдані, котрий організовує молодіжна організація «Файне місто». Також під час заходів бажаючі зможуть абсолютно  безкоштовно пройти експрес-тестування на гепатит С у мобільних амбулаторіях, одержати практичні рекомендації з профілактики та діагностики вірусних гепатитів, основних дій у разі діагностування інфекції та лікування, а також почути історії пацієнтів у форматі «Живої бібліотеки».
Підтримати вимоги акції можна буде шляхом підписання відкритого листа до Президента України  та керівництва Тернопільської області з вимогою остаточно затвердити обласну програму з протидії поширенню вірусних гепатитів, забезпечення проведення закупівель якісних та безпечних ліків за рахунок обласного бюджету для всіх, хто їх потребує. Також відбудуться заходи, котрі проводить ГО «Іскра надії» . Планують взяти участь у акції і представники ГО «Джерела»
Об 16-00 в Арт-барі «Коза» відбудеться брифінг для журналістів.
Довідково:

 

Кабінет Міністрів України  ще 29 квітня 2013 року офіційно поширив інформацію про затвердження відповідної державної цільової програми, але нещодавно з’ясувалося, що  програма існує лише у вигляді проекту. В  Тернопільській області  відповідна програма також не затверджена, оскільки з часу внесення програми у листопаді 2012 року на розгляд, сесія Тернопільської ради не збиралася.
За розрахунковими даними  в Україні понад 3,5 млн. людей інфіковані вірусними гепатитами. З них близько 1,2 млн. – вірусом гепатиту С. Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. При цьому, більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини та переходить у хронічну стадію, яка закінчується цирозом і раком печінки. Внаслідок відсутності державних закупівель та обмеженої конкуренції (право на виробництво препаратів для лікування гепатитів є лише у двох фармацевтичних компаній), вартість курсу лікування гепатиту С в Україні становить від 110 до 160 тисяч гривень. Така ціна є недоступною для більшості наших співгромадян і часто є причиною побоювання чи небажання обстежуватися.
Всеукраїнська акція 28 липня проводиться в рамках кампанії «Вимагаємо лікування!», ініційованої Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні у червні 2012 р. за підтримки МФ «Відродження». Головна мета кампанії –  остаточне затвердження Кабміном Державної цільової програми з протидії поширенню вірусних гепатитів; розробка та затвердження протоколу лікування вірусних гепатитів, який відповідатиме міжнародним стандартам; забезпечення державних закупівель якісних та безпечних ліків, запровадження дієвих механізмів для подальшого зниження ціни на ліки, у т.ч. шляхом організації вітчизняного виробництва якісних медпрепаратів; налагодження достовірної системи збору статистичної інформації щодо захворюваності та розповсюдженості гепатиту С в країні.