Чотирнадцятий дитячо-юнацький фестиваль мистецтв «Сурми звитяги».

1151046_630175387022171_2082261924_nДо уваги всіх шанувальників традиції національно-визвольної боротьби та українського патріотичного мистецтва!

У жовтні-грудні 2013 року відбудеться Чотирнадцятий дитячо-юнацький фестиваль мистецтв «Сурми звитяги».

Фестиваль унікальний тим, що заохочує молодь до плекання мистецької спадщини січових стрільців, вояків УГА, революційного підпілля ОУН та УПА, а також до творення сучасного українського патріотичного мистецтва.

Запрошуємо всіх небайдужих до участі, поширення інформації про фестиваль, підтримки, добродійної допомоги.

Докладніша інформація у Положенні, що додається.

Огркомітет

«ЗАТВЕРДЖЕНО»
Оргкомітетом Чотирнадцятого дитячо –
юнацького фестивалю мистецтв
«Сурми звитяги»

Директор фестивалю В. Степанишин
20 серпня 2013 р.

ПОЛОЖЕННЯ
Про Чотирнадцятий
дитячо-юнацький
фестиваль мистецтв
«СУРМИ ЗВИТЯГИ»

Львів-2013 р.

ПОЛОЖЕННЯ
Про Чотирнадцятий дитячо-юнацький
фестиваль мистецтв
«СУРМИ ЗВИТЯГИ»

Жовтень-грудень 2013р. м. Львів

Чотирнадцятий дитячо-юнацький фестиваль мистецтв «Сурми звитяги» (надалі – фестиваль) проводиться за участю дітей, учнівської та студентської молоді України та української діаспори.

1. Мета і головні завдання фестивалю
Фестиваль має на меті широко пропагувати серед дітей та юнацтва кращі зразки мистецьких творів патріотичного спрямування, що розкривають героїчний шлях національно-визвольної боротьби українського народу в ХХ столітті, вивчати пісенну спадщину Січового Стрілецтва, Української Галицької Армії, Організації Українських Націоналістів, Української Повстанської Армії.
Головним завданням фестивалю є:
популяризувати в молодіжному середовищі українську патріотичну пісню та поезію;
об’єднати зусилля державних установ, політичних та громадських організацій у справі патріотичного виховання
молоді;
виявити і довести до широкого загалу громадськості справжній стан у сучасній пісенній творчості, сформувати громадську думку стосовно необхідності всебічного сприяння розвитку українського пісенного мистецтва;
виявити проблеми у популяризації української патріотичної пісні та випрацювати пропозиції щодо їх розв’язання;
виявити та відзначити найкращі творчі колективи.

2. Організатори фестивалю:
· Центр Національного Відродження імені Степана Бандери;
· Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка;
· Громадська організація «Сурми звитяги»;
За згодою вищеназваних до складу організаторів фестивалю можуть бути докооптовані інші організації, які мають конкретні пропозиції і братимуть участь у реалізації спільно затвердженої програми фестивалю.

3. Підготовка, організація та проведення фестивалю
З метою забезпечення ефективної організації та проведення фестивалю організатори створюють оргкомітет фестивалю та призначають журі. Склад журі та оргкомітету при потребі може бути зміненим у ході підготовки фестивалю. Для проведення першого відбіркового туру створюються оргкомітети на місцях.

4. Оргкомітет фестивалю
Оргкомітет фестивалю здійснює весь необхідний обсяг роботи з підготовки, організації та проведення фестивалю.
Оргкомітет призначає виконавчого директора фестивалю та подає на затвердження організаторів персональний склад журі, проводить збір заявок на участь у ІІ турі фестивалю, складає програму його проведення, призначає режисерську групу для заключного концерту, залучає необхідних фахівців для ефективної підготовки та організації фестивалю, відповідає за рекламно-інформаційне та матеріальне забезпечення (преса, радіо, телебачення, призи, дипломи, грамоти, оформлення сцени, озвучення, освітлення тощо).

5. Журі фестивалю
Журі визначає та нагороджує кращі мистецькі колективи та окремих виконавців, дає аналіз творчого рівня виступів, методичні рекомендації керівникам колективів, визначає лауреатів та проводить відбір кращих номерів на заключний концерт. Члени журі проводять методичні семінари та майстер-класи.

6. Учасники фестивалю
До участі у фестивалі запрошуються творчі колективи та окремі виконавці, не старші 25 років. Колективи, що беруть участь у фестивалі, поділяються на дві конкурсні групи. До першої групи включаються колективи загальноосвітніх, музичних і мистецьких шкіл та позашкільних закладів. Вік учасників першої групи не перевищує 16 років.
До другої групи включаються колективи вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації, молодіжних громадських організацій та приватні особи. До цієї ж групи входять колективи змішаного вікового складу. Вік учасників другої групи 17-25 років.
Професійні мистецькі колективи можуть бути залучені до участі як гості фестивалю.

7. Основні номінації фестивалю
Фестиваль «Сурми звитяги» проводиться за наступними номінаціями:

1. Солісти-вокалісти:
обов’язковий твір: пісня періоду визвольних змагань 40-50-х рр. ХХ ст., пісня січових стрільців, або сучасний твір, присвячений визвольним змаганням вказаного періоду, окремим його подіям, учасникам та героям;
пісня патріотичного спрямування (довільна).
Час виступу – до 7 хв.

2. Вокальні та вокально-інструментальні ансамблі:
обов’язковий твір: пісня періоду визвольних змагань 40-50-х рр. ХХ ст., пісня січових стрільців, або сучасний твір, присвячений визвольним змаганням вказаного періоду, окремим його подіям, учасникам та героям;
пісня патріотичного спрямування (довільна).
Час виступу – до 7 хв.

3. Хорові колективи, капели та ансамблі бандуристів:
обов’язковий твір: пісня періоду визвольних змагань 40-50-х рр. ХХ ст., пісня січових стрільців, або сучасний твір, присвячений визвольним змаганням вказаного періоду, окремим його подіям, учасникам та героям;
пісня патріотичного спрямування (довільна).
Час виступу – до 7 хв.

4. Духові оркестри та інструментальні ансамблі:
обов’язковий твір: на конкурсний огляд представляються два твори або попурі з творів патріотичної тематики.
Час виступу – до 7 хв.

5. Літературно-музичні композиції:
§ віршовані та прозові твори або літературно-музичні композиції національного патріотичного спрямування з використанням творчості поетів та прозаїків – учасників визвольних змагань першої половини ХХ ст., або сучасні твори, що висвітлюють героїку вказаного періоду.
Час виступу – до 10 хв.

6. Художнє читання:
§ віршовані та прозові твори або літературно-музичні композиції національного патріотичного спрямування з використанням творчості поетів та прозаїків – учасників визвольних змагань першої половини ХХ ст., або сучасні твори, що висвітлюють героїку вказаного періоду.
Час виступу – до 7 хв.

Учасники конкурсу зобов’язані чітко дотримуватися регламенту фестивалю.

8. Основні критерії оцінювання учасників фестивалю

Молодіжна форма.
Фаховість виконання.
Сучасне аранжування.
Модерна манера виконання (використання сучасних музичних форм: джаз, реп, хіп-хоп та інші).
Використання сучасних музичних засобів (секвенсори, гітари та інше).
Творчий підхід до розкриття пропонованої тематики твору.
Оригінальність.
Стильність.
Оптимізм.
Рекомендовано стилізовані сучасні костюми.
Дотримання вимог Положення.

Оцінювання проводиться за 10-бальною системою.

9. Хід фестивалю

Фестиваль «Сурми звитяги» проводиться у два тури:

І-й тур :
Проходить у містах, районах, областях України та громадах діаспори у жовтні 2013 р. Заключні концерти першого туру проходять на місцях 11 жовтня – 27 жовтня 2013 р. Місцеві оргкомітети переглядають запропоновані програми, відбирають кращих учасників та надсилають заявки для участі у другому турі фестивалю на адресу оргкомітету фестивалю до 28 жовтня 2013 р. або на електронну адресу: zorstep@ukr.net

ІІ тур (Всеукраїнський):
Відбудеться 1-3 листопада 2013 р. у м. Львові, у міському Палаці культури ім. Г. Хоткевича (вул. Кушевича, 1).

4 грудня 2013 р. у приміщенні Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької відбудеться святковий гала-концерт лауреатів та гостей фестивалю.

10. Фінансування фестивалю
Витрати на підготовку, організацію та проведення фестивалю в рамках першого туру несуть організатори відбіркового конкурсу на місцях. Організатори фестивалю забезпечують фінансування інформаційно-організаційних заходів підготовчого етапу фестивалю та підготовки, організації, проведення фінального туру фестивалю та святкового гала-концерту згідно затвердженого кошторису та умов даного Положення.

11. Перебування учасників фестивалю у м. Львові
11.а. Під час другого туру

1. Транспортні витрати і харчування за рахунок учасників (установи, що відряджає).
2. Учасники фестивалю перебувають у Львові один день (день свого виступу). При бажанні перебувати у Львові впродовж другого туру (1-3 листопада), оргкомітет забезпечує учасників харчуванням та проживанням за пільговими цінами за кошти установи, що відряджає. Повідомлення про приїзд та додаткове перебування слід надіслати в оргкомітет до 20 листопада 2013 р. у письмовій заявці.

11.б. Під час святкового гала-концерту
1. Учасники прибувають у Львів вранці 4 грудня, відбувають ввечері 4-5 грудня.
2. Транспортні витрати – за рахунок учасників (установи, що відряджає).
3. Проживання з 4 на 5 грудня при потребі забезпечується оргкомітетом фестивалю безкоштовно. Харчування – за пільговими цінами за рахунок учасників (установи, що відряджає).
Всі інші питання перебування учасників святкового концерту у м. Львові погоджується з оргкомітетом в робочому порядку.

12. Нагородження
Переможці Всеукраїнського туру у своїх номінаціях отримують звання лауреатів, нагороджуються відповідними дипломами та пам’ятними подарунками. Серед лауреатів фестивалю журі визначає учасників заключного гала-концерту.

13. Інші заходи
В рамках фестивалю проходять конкурси:
§ на кращу живописну композицію, графічну композицію, листівку, декоративно-тематичну композицію
(див. Додаток 1);
§ конкурс на кращу героїко-патріотичну хореографічну композицію (див. Додаток 2);
§ конкурс авторської пісні (див. Додаток 3).
Додаткову інформацію можна отримати за адресою: місто Львів, вул. Кушевича 1, міський Палац культури ім. Г. Хоткевича, тел. 252-27-67 (Контактна особа – Ярина Мелень), а також за телефонами оргкомітету. Контактні особи – Зоряна Степанишин (066-76-26-409) та Ірина Смаль (096-30-69-379). Електронна адреса: zorstep@ukr.net

Прохання від оргкомітету:
Просимо по можливості спланувати виступи хореографічних колективів в суботу 2 листопада 2013р.

Додаток №1
Положення про конкурс на кращу живописну композицію, графічну композицію, листівку, декоративно-тематичну композицію в рамках фестивалю «Сурми звитяги»

Завдання конкурсу:
популяризувати в молодіжному середовищі інтерес до героїчного минулого українського народу, а також сформувати громадську думку стосовно необхідності всебічного сприяння розвитку образотворчого мистецтва;
виявити та відзначити талановитих і обдарованих дітей України.

Журі конкурсу
До складу журі запрошуються провідні митці міста Львова. Журі визначає кращі мистецькі роботи за такими критеріями:
Розкриття теми.
Оригінальність творчого задуму.
Професійність виконання.
Учасники конкурсу
До участі у конкурсі запрошуються діти та молодь віком від 8 до 25 років. конкурс проводиться у двох вікових групах: 1. 8 – 16 років;
2. 17 – 25 років.
Номінації конкурсу:
Живописна композиція:
Розмір роботи – формат А3, А2.
Графічна композиція:
Туш, перо, монотипія, ліногравюра, акватипія, аплікація та мішана техніка. Формат А3
Конкурс поштової листівки:
Розмір: 10х15 см. або 10х20 см. Техніка виконання довільна.
Декоративно-тематична композиція:
Техніка виконання: довільна (використання будь-яких матеріалів). Робота плоска або об’ємна. Габаритні розміри не перевищують 25х25х30 см. Прохання не використовувати у композиціях живі в’янучі рослини. Кожна робота повинна зберігати свій початковий зовнішній вигляд при транспортуванні.
Роботи виконані за іншими розмірами, журі не розглядає.

Хід конкурсу:
Конкурс проводиться у два тури:
1-й тур проходить у містах, районах та областях України у жовтні-листопаді 2013 року.
2-й тур відбудеться 1-3 листопада в приміщенні міського Палацу культури ім. Г. Хоткевича (вул. Кушевича, 1). Оргкомітети відбіркових турів подають заявки до участі у другому турі до 27 листопада 2013 р. на електронну адресу zorstep@ukr.net, а за вказаною адресою (вул. Кушевича, 1) до 3 листопада 2013 року включно подають роботи переможців конкурсу.
Необхідно вказувати у заявці та на кожній роботі на звороті: вік, прізвище та ім’я дитини, прізвище викладача, назву навчального закладу(без скорочень) з адресою та телефоном.
Журі визначає найкращі роботи у кожній номінації. Всі учасники другого туру стають дипломантами і отримують дипломи фестивалю. Переможці отримують дипломи лауреатів конкурсу першого, другого та третього ступенів та пам’ятні подарунки. Роботи переможців не повертаються. Роботи, що не здобули призових відзнак, можна отримати в представників оргкомітету у ЦТДЮГ м. Львова у період з 11 листопада до 25 грудня 2013р. Дату свого приїзду для отримання робіт обов’язково погодити з оргкомітетом.

Додаткову інформацію можна отримати за адресою: місто Львів, вул. Кушевича, 1, міський Палац культури ім. Г. Хоткевича, тел. 252-27-67 (Контактна особа – Ярина Мелень), а також за телефонами оргкомітету. Контактні особи – Зоряна Степанишин (066-76-26-409), Зоя Богдан (097-47-80-821) та Ірина Смаль (096-30-69-379). Електронна адреса: zorstep@ukr.net

Додаток №2
Положення про конкурс на кращу героїко-патріотичну хореографічну композицію в рамках фестивалю
«Сурми звитяги»

Завдання:
· популяризувати в молодіжному середовищі інтерес до героїко-патріотичного народного танцю;
сформувати громадську думку стосовно необхідності всебічного сприяння розвитку хореографічного мистецтва;
виявити та відзначити талановитих дітей, кращі хореографічні колективи Львівської області та України;
виявити кращі хореографічні постановки героїко-патріотичного спрямування.
Учасники конкурсу:
До участі в конкурсі запрошуються діти та молодь віком до 25 років. Конкурсний відбір проводиться в двох вікових групах:
Перша група – до 16 років;
Друга група – 17-25 років.
Час виступу – до 10 хвилин.
Журі конкурсу
До складу журі запрошуються провідні діячі культури та мистецтв в галузі хореографії. Журі визначає кращі мистецькі колективи за такими критеріями:
Композиційна постановка.
Відповідність костюму до хореографічної постановки.
Відповідність хореографічної лексики до музичного супроводу танців.
Техніка та артистизм виконання.
Рівень вокалу (для вокально-хореографічних колективів).
Умови конкурсу:
На конкурсний огляд представляються українські народні та сучасні танці і хореографічні композиції героїко-патріотичного спрямування, які демонструють героїзм, силу, мужність, бойовий дух українського народу (танці «Аркан», «Гопак», «Повзунець», «Козачок» тощо, а також сучасні тематичні композиції).
Конкурс проводиться у двох жанрах: народна хореографія і сучасна хореографія.

Додаткову інформацію можна отримати за телефонами оргкомітету. Контактні особи – Зоряна Степанишин (066-76-26-409), Валентина Вартовник (067-77-91-942, 050-59-11-242) та Ірина Смаль (096-30-69-379). Електронна адреса: zorstep@ukr.net

Прохання від оргкомітету:
Просимо по можливості спланувати виступи хореографічних корективів в суботу 2 листопада 2013р.

Додаток № 3
Положення про конкурс на кращу авторську патріотичну пісню в рамках фестивалю «Сурми звитяги»

Завдання:
популяризувати і сприяти розвитку української авторської патріотичної пісні, її належного місця в українській культурі;
ознайомити суспільство з сучасним станом авторської пісні;
виявити молодих і талановитих авторів.
Журі конкурсу:
– до складу журі запрошуються відомі українські музикознавці;
– журі відзначає кращих авторів за такими критеріями:
а) оригінальність і гармонійність тексту і музики (образність, художність, патріотизм);
б) оригінальність та майстерність виконання;
в) змістовність навантаження тексту;
г) оригінальність і досконалість музично-поетичної композиції;
д) авторська обробка існуючої вже повстанської пісні.
Вимоги до учасників конкурсу:
– мова виконання українська;
– супровід струнного інструменту (гітари, бандури тощо) або фонограми;
– до конкурсу допускається не більше двох пісень одного автора.

Додаткову інформацію можна отримати за телефонами оргкомітету. Контактні особи – Зоряна Степанишин (066-76-26-409), Ірина Смаль (096-30-69-379) та Орест Тучковський (067-81-32-970).
Електронна адреса: zorstep@ukr.net