Одеса масштабно святкує День Незалежності (доповнено)

Центральною подією святкування Дня Незалежності в Одесі, безперечно, вже котрий рік поспіль став Вишиванковий фестиваль.

Так шикувався вишиванковий ланцюг:

У вишиванках були й оператори, й фотографи. Може й журналісти також були, але людей з технікою не помітити було просто неможливо:

Зрештою вийшло таке:

… і далі черед підземний перехід аж до Морвокзалу:

Вишиванка у Наталі Чайчук не просто красива. Розкішна. Як виявилося – роблять такі… в Одесі. І зовсім не на Малій Арнаутській, а в ліцеї технологій та дизайну. Це – дипломна робота однієї з випускниць

Та красивих, оригінальних, душевних, витончених вишиванок не бракувало. Як слушно зауважила одна з учасниць – двох однакових вишиванок їй  знайти так і не вдалося, хоч приглядалася вона уважно.

А ця – перемогла в конкурсі, що напередодні фестивалю відбувався в соцмережі:

Й у песика теж була справжнісінька вишиванка. Кажуть, що такі продаються в магазинах для тварин. І навіть зі штанями

Майстри вчергове порадували яскравими роботами та цікавими майстер-класами:

А це – той незручний момент, коли учасник намагався повчити мене як треба просувати українську історію та культуру, а я йому привела упорядника книжки, яку він продавав. Тихцем. Бо “правоохоронці” йому непрозоро натякнули , що “фошизд не пройде”

Втім, герої тих таки книжок спокійно прогулювалися фестивальними стежками:

Упродовж всього дня співали українські пісні

Передостаннім дійством цього дня став конкурс, окремий репортаж про який від майданівця Сергія Діброва називається  Чемпионат по скоростному поеданию вареников: руки победили ложку

Між раундами вареничного конкурсу проводився благодійний аукціон, за допомогою якого збирали гроші на фестиваль наступного року. Що звертало увагу  – лоти були таємними, учасники робили свої внески безвідносно матеріальної цінності вторгованого приза. Цим аукціон суттєво відрізнявся від тих, що мені доводилося бачити раніше і на яких зроблені внески відчутно не дотягували навіть до собівартості призів.
Втім, відчувати себе благодійником – навчилися ще не всі. Цього хлопця я, каюся, вголос присоромила після того, як він назвав одного з переможців лохом, бо той начебто забагато грошей віддав. Після моєї нечемної (нема куди правди діти) нотації, у хлопця прокинувся азарт і він вполював собі надзвичайно корисний в господарстві предмет, чому щиро радів:

І що найприємніше – до святкування щороку долучається все більше людей та все більше локальних бізнесів.

Так були оздоблені столики у кав’ярні, що знаходиться у безпосередній близькості від центральної сцени фестивалю:

А це – автівка добре відомого в Одесі Альберта  Волинця

Фото Зої Казанжи

Більше фото – тут

 

День скінчився, але святкові заходи тривають. Вишиванковий фест продовжується на Приморському бульварі аж до вечора  понеділка. Детальну програму можна подивитися на сайті фестивалю.
А сьогодні, 25-го серпня, святкуватимуть Другу річницю Українського Дому в Одесі. Про цю подію буде окремий репортаж.
І це все – ще далеко не всі святкові заходи.

Тож, масштаб святкування й справді вражає. А в понеділок ввечері ще й відбудеться підйом в небо великого прапора України на повітряних кульках. Побачимося?

Святкувала – Людмила Ямщикова

=========

У понеділок ввечері фестиваль залишився польотом державного прапора України на повітряних кульках,  запуском повітряних ліхтариків та вогняним шоу.

Фото Вікторії Сибір
Фото Вікторії Сибір

 

Über Людмила Ямщикова 733 Artikel
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.