Проміжні підсумки кампанії на захист ЗНО

Починаючи з червня місяця, по всій Україні випускники 2013 року проходили тестові випробування в пунктах здачі ЗНО, після чого подавали документи на вступ до вищих навчальних закладів і, нарешті, до 10 серпня мали змогу дізнатись, чи стали вони студентами, перевіривши свою наявність у списках рекомендованих на вступ на навчання за державний кошт.

Протягом всіх цих етапів вступної кампанії громадські активісти доносили до абітурієнтів та їх батьків інформацію про антиосвітні законопроекти, які можуть суттєво ускладнити життя як майбутнім студентам, так і абітурієнтам наступних років.

В листівках та інших матеріалах, які поширювали учасники кампанії на захист ЗНО серед молоді та їх батьків, йшла мова про загрозливі норми законопроекту «Про вищу освіту» Ківалова-Калетніка-Сороки та законопроекту батька й сина Калетників про внесення змін до чинного закону «Про вищу освіту». Обидва документи передбачають нівеляцію ЗНО та повернення вступних іспитів, що, як свідчить практика попередніх років, призведе до стрімкого зростання рівня корупції і хабарництва в ВНЗ та позбавить дітей рівного доступу до вищої освіти. Для актуалізації та привернення більшої уваги до цієї загрози, під найбільшими ВНЗ в різних регіонах України, до приймальних комісій завітав НеЗНОйко з майбутнього – персонаж, який уособлював абітурієнта, який з 2014 може отримати шанс вступити до вишу завдяки розміру хабаря, а не власним знанням.

Крім того, законопроект Ківалова-Калетніка-Сороки передбачає можливість скорочення кількості студентів, які отримуватимуть стипендії, підвищення вартості контрактного навчання, скорочення держзамовлення, відрахування студентів за порушення будь-яких, встановлених керівництвом університету, правил, суттєве обмеження автономії вищих навчальних закладів та низку інших «нововведень».

Всі три депутати-співавтори законопроекту «Про вищу освіту» також обіймають посади президентів вищих начальних закладів. Тому, з метою привернення уваги якомога ширшого кола освітян, абітурієнтів та їх батьків, під Національним університетом водного господарства та природокористування, президентом якого є Микола Сорока, та під Одеською юридичною академією (її президентом є Сергій Ківалов) активісти встановлювали інформаційні намети.

А у Вінниці, поблизу аграрного університету, президентом якого є Григорій Калетнік, у відповідь на намір встановити намет на захист ЗНО та поширювати інформаційні листівки, на активістів неодноразово нападали братки народного депутата. Люди, які застосовували по відношенню до представників «Відсічі», в тому числі дівчат, грубу фізичну силу, виявилися підлеглими Г.Калетніка – працівниками адміністрації, викладачами, аспірантами та студентами підконтрольного йому вишу.

Але, незважаючи на таку агресивну боротьбу проти ЗНО, починаючи з червня місяця, активісти поінформували про «освітні ініціативи» регіоналів і комуністів десятки тисяч абітурієнтів не тільки Вінниці, а й багатьох інших міст по всій Україні. Поширення листівок проходили в Одеcі, Херсоні, Луганську, Овручі, Енергодарі, Луцьку, Донецьку, Харкові, Тернополі, Рівному, Полтаві, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Чернігові, Житомирі, Могилів-Подільському, Кіровограді, Львові, Черкасах, Білій Церкві, Дрогобичі, Миколаєві, Києві, Вінниці, Новоград-Волинському Севастополі та Сімферополі.

Про наміри нівелювати ЗНО мали змогу дізнатись також і широкі верстви населення, адже активісти періодично розклеювали на вулицях міст листівки та плакати відповідного змісту.

Майбутніх студентів закликали слідкувати за перебігом кампанії та бути готовими в разі потреби вийти на акції протесту проти прийняття цих антиосвітніх ініціатив регіоналів та комуністів.

Чернігів

чернігів1 чернігів2 чернігів3 чернігів4 чернігів5 чернігів6 чернігів7 чернігів8 чернігів9 чернігів10

Енергодар

енергодар1 енергодар2 енергодар3

Івано-Франківськ

1 2 4 5 7 8

Кіровоград

кіровоград1 кіровоград2 кіровоград3 кіровоград4

Житомир

житомир1 житомир2 житомир3 житомир4 житомир5 житомир6

Світлини з інших міст дивіться також у попередніх новинах кампанії на захист ЗНО.

Джерело: “Вставай і дій!”