“Зелена хвиля” повертається обличчям до української книжки

В Одесі завершив роботу книжковий ярмарок “Зелена хвиля”, що вже традиційно проходить на Дерибасівській на початку серпня. Вже кілька днів мої друзі у соцмережах відписували, які саме книжки собі придбали, які видавництва їх зацікавили. Як от тут, приміром:

– Інтелектуальні книжки ще можна купити. Але коли є гроші. Без грошей ти приречений. На дурість.
– Мама! Мама! Мама! Купи хоть что-нибудь, зачем мы тогда сюда шли так долго?!

Сьогодні й у мене трапилася нагода побачити дійство на власні очі. Треба сказати, що допоміг мені у цьому почутий по радіо рекламний сюжет про ярмарок. У ньому повідомлялося, що фракція ПР чи то у міський, чи то в обласній раді придбала на ярмарку книжок на 25 тис. грн і передасть їх у  бібліотеки. Справа хороша, можна й порекламуватися на цьому. При тому хотілося б, аби придбані книжки були від українських, а не пітерських чи московських видавців.

Перше, що мені кинулося в очі на ярмарку – це значно менша кількість російських видавництв і більш широке представлення українських видавців, ніж це було минулого року.  Я поділилася цим враженням із відомою в Одесі популяризаторкою української книжки Галиною Дольник. Вона підтвердила – цього року вперше до складу  журі включили представників українського книговидання, й також вперше дипломи ярмарку отримали два українських видавництва.

При тому хотілося б, аби вітчизняні видавництва не потурали сумновідомому Вадиму Колісніченку навіть у надписах на своїх наметах:

DSCN5419

Що тішить – таких було небагато.
А українська мова – дуже пасувала до експозиції українських  учасників:

DSCN5424

DSCN5421

DSCN5416

DSCN5418

Друга приємна (і нова?) родзинка ярмарку: у кількох наметах я зустріла авторів, які розповідали багато цікавих історій з власного життя, зі своїх книжок та про свої книжки.  А ще – підписували книжки індивідуально для кожного покупця.  Було корисно і захопливо!

 

Розмістила: Людмила Ямщикова

Über Людмила Ямщикова 733 Artikel
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.