“Фолькнери”. Завершення вело експедиції

imagesМандрівні музиканти Фолькнери нещодавно повернулися зі своєї чергової велоекспедиції в рамках культурного проекту «Двоколісні хроніки – 4: Чорно-білі історії». Фолькнери на велосипедах за два місяці проїхали від Чорного до Білого моря (Україна Білорусь Росія Фінляндія Росія), подолавши відстань у 3500 км. Під час експедиції трапилась страшна дорожня пригода: Ярина Квітка, учасниця подорожі, мало не загинула. Але зашите ліве коліно та гіпс на правій руці не завадили музикантам доїхати до кінця маршруту і обєднати два моря. Відтепер в музеї Фолькнерів є баночка з єдиним в світі екземпляром «Чорно-Білого моря».

Під час експедиції веломандрівники збирали автентичні пісні різних народів, популяризували українську пісню та знімали фільм про подорож «Чорно-білі історії».

Унікальність мандрівок Фолькнерів в тому, що це свого роду гра на виживання. Музиканти беруть з собою завжди мінімум речей та коштів.images (1) Вони наче наближаються до наших пращурів, які максимально співіснували з Природою, котра щедро давала їм все необхідне для життя. Часто у веломандрівках музиканти заробляють на життя вуличними виступами.

 Це вже четверта велика велоекспедиція Фолькнерів. Проект «Двоколісні хроніки» започаткувався у 2010 році, того ж року музиканти-мандрівники за 75 днів на велосипедах проїхали з України до Туреччини через Румунію та Болгарію, записуючи народні пісні кожної країни.

Влітку 2011 року Фолькнери здійснили проект «Двоколісні хроніки 2: Країна скарбів» проїхали на велосипедах всю Україну від Ужгорода до Луганська. Назбирали понад 600 автентичних пісень.

2012 року музиканти мандрували Європою (Польща, Словаччина, Австрія, Словенія, Італія), це був проект «Двоколісні хроніки 3: Від Карпат до Апеннін»

 

 

Довідка про гурт:

 

Фолькнерифрі-фолкгурт, заснований Володимиром Мулярем та Яриною Квіткою в 2009 році. Учасники – мандрівні музиканти, подорожують по країні та світу на велосипедах, збираючи автентичні пісні. Далі – “реінкарнують” їх, надаючи оригінального звучання, або, як хтось каже, «партачать» їх. Свою унікальність гурт вбачає в поєднанні автентики та модерних  драйвових ритмів, етно та альтернативних стилів музики.

 Фолькнери стали кращим етно-колективом 2011 року на міжнародному фестивалі «Mikołajki Folkowe» в Любліні (Польща). Крім 1-го місця гурт в результаті народного голосування з великим відривом переміг у номінації «Приз глядацьких симпатій». Також гурт з успіхом виступав на відомих фестивалях в Україні («АртПоле», «Країна Мрій», «Трипільське коло», «TerraHeroica», «Рожаниця», «Країна Мрій Різдвяна», «Рок-Коляда», «Трипільські зорі»), Литві (MĖNUOJUODARAGISXVIfestival), Польщі («SabałoweBajania», «LetnijaAkademijа FilmowawZwierzyńcu», «MuzyczneDialoginadBugiem», «JarmarkJagielloński»), Білорусі («Камєніца»).