Луцька міськрада засекретила декларації своїх чиновників

Українська Правда

У Луцькій міськраді відомості про заробітну плату та декларації держслужбовців внесли у список “службової інформації”, яка не підлягає розголошенню.

Про це повідомляється у звіті  Transparency International Україна.

В організації повідомляють, що вони отримують незаконні відмови в доступі до інформації, яка, згідно до закону, є публічною.

Експерти громадської коаліції на чолі з ТІ Україна виявили, що у Луцькій мерії 18 вересня 2013 року міський голова Микола Романюк підписав “Перелік відомостей, що становлять службову інформацію у виконавчих органах Луцької міської ради”.

У список службової інформації потрапили: генеральний план міста, відомості про заробітну плату працівників, відомості, що містяться у деклараціях про доходи.

На думку мерії розголошення цієї інформації може призвести до “порушення конституційних прав і свобод людини та громадянина, нанесення шкоди територіальній громаді, створення перешкод роботі муніципалітету” тощо.

Експерти переконані, що з юридичної точки зору цей документ суперечить Законам України “Про доступ до публічної інформації” та “Про засади запобігання та протидії корупції”.

За інформацією активістів Національної моніторингової кампанія “Декларації без декорацій” інформацію про статки власного керівництва відмовилися надати Державна служба статистики, Уряд Автономної Республіки Крим, Донецька міська рада.

Крім того, Секретаріат Кабінету Міністрів України попросив додаткові 20 робочих днів аби обробити дані трьох осіб.

З літа 2013 року 40 громадських організацій, журналістських агенцій та індивідуальних розслідувачів моніторять декларації держслужбовців.

Перевірці підлягає стиль життя міністрів, голів обласних держадміністрацій, мерів обласних центрів, а також усіх їхніх заступників.