Послання владики Михаїла (Колтуна) з нагоди Дня Бога Творця

ПОСЛАННЯ ВЛАДИКИ МИХАЇЛА (КОЛТУНА), ПРАВЛЯЧОГО АРХИЄРЕЯ СОКАЛЬСЬКО-ЖОВКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УГКЦ, З НАГОДИ ДНЯ БОГА ТВОРЦЯ ДО ВІРНИХ, МОНАХІВ І МОНАХИНЬ, СВЯЩЕНИКІВ ТА ВСІХ ЛЮДЕЙ ДОБРОЇ ВОЛІ

«Творець всім людям надав право
Життям рядити на землі,
А перед тим любов вселив їм,
Щоб так, як Бог любили всі»

Дорогі в Христі!

У цей прекрасний осінній час, 14 вересня, коли християнський світ святкує день Бога Творця, звертаюся до Вас із пастирським словом, щоб нам роздумати над нашою спільною відповідальністю за Богом створений всесвіт (див. Інавгураційна промова Папи Франциска).

Господь в повноті Своєї любові створив наш світ так, що все, що у ньому існує, пов’язане одне з одним, і немає в ньому нічого зайвого: навіть найменша комашка чи бджілка виконує благословенну Творцем – інколи непомітну, але все ж вкрай важливу місію. Господь створив цей світ добрим та прекрасним (Бут. 1:31; Пс.103:24), і тільки внаслідок діяльності людини Земля – спільний дім для безлічі живих істот – за останні кілька сотень років засмітилася до невпізнання, втрачаючи свою первозданну красу. Людство отруює повітря, забруднє води, спустошує землю, і це ще не повний список руйнівних наслідків діяльності людини на Богом створеній землі.

Наш народ від діда-прадіда плекав повагу до землі-годувальниці, води – як джерела життя, і повітря, яким дихає усе живе. Кожна осінь – це час, коли матінка-земля, з ласки Господньої і праці рук людини, дає на пожиток людству щедрий урожай.

Проте, разом із збором урожаю, осінь в Україні супроводжує ще одна негативна практика – це спалювання картоплиння, листя та інших залишків рослинності, внаслідок чого наші міста і села покриваються сивим димом, а людина замість чистого повітря дихає цим їдким смогом, який шкодить здоров’ю, спричинюючи багато хвороб. Звісно, спалити ці рослинні залишки є найпростіше, проте, не всі задумуємося, якої шкоди завдаємо довкіллю? А, зазвичай, те, що наносить шкоду довкіллю, бумерангом повертається шкодою і для людей.

Творчий промисел Божий упорядкував так, що все, що з землі походить, у землю повертається. Господь подбав навіть про найменшу рослинку чи опалий листочок, щоб він, впавши на землю, став для неї поживою, а не сміттям. Тому, дорогі в Христі, стараймося не порушувати встановлений Богом порядок, не спалюймо залишки рослинності, а, радше, нехай вони стануть поживою для родючості землі. Плекаймо у своїх серцях любов до Бога, ближнього, і всього створіння, яке живе навколо нас, – і ця любов підштовхне нас на правильні дії.

Браття і сестри! Є наслідки, які ми ніколи не зможемо вже виправити, приміром, Чорнобильська катастрофа чи трагедія на Фукусімі. Проте є щось, що нам під силу, – це наше особисте ставлення до природи, яке має бути в любові до всього створеного світу. Це те, що під силу кожній людині, – зробити свій, нехай малий, але все ж важливий крок для збереження довкілля.

Пам’ятаймо, що всі ми є слугами Господніми у Богом створеному світі, який ми маємо з любов’ю порати і доглядати (див. Бут. 2:15), і за цю, покладену на нас, відповідальність доведеться дати звіт перед Господарем світу – Богом Творцем. Тож нехай кожен з нас сподобиться похвали від Господа нашого і почує слова: «Слуго добрий і вірний. У малому ти був вірний, поставлю тебе над великим. Увійди в радість Господа твого» (Мт. 25:21)

† Михаїл Колтун, єпископ Сокальсько-Жовківський, Голова комітету з питань екології Синоду Єпископів УГКЦ

Дано: 10 вересня 2013 року Божого у м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології