Україна та Польща проводять “Діалог двох культур”

52610_1У ці дні, з 4 по 7 вересня, на батьківщині видатного польського поета Юліуша Словацького – у місті Кременці (Тернопільська область) – проходять міжнародні літературно-мистецькі зустрічі “Діалог двох культур”.

 

Директор департаменту культурної спадщини за кордоном Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща Марек Малюхник виступаючи на відкритті свята біля будинку поета зазначив, що Кременець став столицею українсько-польського культурного діалогу, оскільки “це місто – колиска Юліуша Словацького – має свою магію і енергетику”.

 

А відомий поет, перекладач, літературний критик, екс-посол Дмитро Павличко, високо оцінюючи значення творчості польського поета, сказав: “Юліуш Словацький довів, що є український народ. Він зрозумів, що Україна – це країна між Росією та Польщею. Недарма у Словацького завжди звучить “в Україні”. Він показує, що Україна – не на території, а територія, яка належить українському народу”.

 

Дмитро Павличко висловив надію, що для налагодження більш тісних міждержавних політичних і культурних відносин Кременець мав би стати місцем зустрічі президентів України та Польщі.

 

У рамках “Діалогу двох культур” відбулися міжнародні конференції, присвячені проблемам українського і польського романтизму у літературі і особистості Тадеуша Чацького – засновника Кременецького ліцею (1805). В них брали участь вчені з України, Польщі, Молдови.

Окрім того, в залах музею Юліуша Словацького та гуманітарно-педагогічного інституту імені Т.Шевченка у Кременці в ці дні лунали твори польських композиторів у виконанні польських та українських діячів мистецтва, відбулися презентації живопису, книг, у тому числі двотомника творів Юліуша Словацького, який видало львівське видавництво “Світ”. Високі гості прийшли до висновку, що українсько-польський культурний діалог, який проходить удев’яте, вже вийшов за свої межі. Він має перерости у широкий форум, в якому будуть брати участь безліч письменників, художників, музикантів з обох країн.

Dt.ua