Заява стосовно знищення меморіальної дошки Юрію Шевельову

20183У Харкові по-варварськи знищено меморіальну дошку, встановлену на честь Юрія Шевельова, українського вченого зі світовим ім’ям.

Інспірували це погромницьке дійство голова обласної держадміністрації Михайло Добкін та міський голова Григорій Кернес. Саме їхні надумані звинувачення Шевельова в колабораціонізмі лягли в основу рішення міськради про демонтаж меморіальної дошки.

«Демонтаж» негайно було здійснено з допомогою сокири.

Так полум’яні «борці з фашизмом» самі постали в ролі примітивних дикунів.

 

Знищення меморіальної дошки, виготовленої коштом громадськості і встановленої на будинку, в якому мешкав Юрій Шевельов, – це ще один виклик здоровому глузду, вияв зневаги й агресії невігласів-україноненависників стосовно нашої культури та її діячів, наслідок безкарності тих, хто плюндрує пам’ятники Тарасу Шевченку й меморіальні знаки, що увічнють пам’ять про Голодомор.

Одіозні персони намагаються повернути нас у часи «краткого курса ВКП/б/» і прокурора Вишинського. Нам продовжують нав’язувати конфронтаційні сценарії розколювання суспільства. Нас «тестують» на здатність до громадянського опору варварству.

 

Великий лінгвіст і літературознавець Юрій Шевельов – почесний професор Національного університету «Києво-Могилянська академія»; його наукове і людське ім’я має бездоганну репутацію в очах десятків тисяч викладачів та студентів, – і всілякі добкіни й кернеси безсилі це змінити. Вони – минущі, а Шевельов – залишається.

Будьмо певні цього.

В’ячеслав Брюховецький, Сергій Квіт, Віра Агеєва, Володимир Моренець, Володимир Панченко

Джерело