“По одному не збиратися”: до боротьби з абсурдом долучився представник Уповноваженого ВРУ з прав людини

У процесі моніторингу свободи мирних зібрань та свободи вираження в Україні, яке здійснює Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” за люб’язної підтримки Міжнародного фонду “Відродження“, ми з’ясували предивне: співробітники міліції трактують індивідуальні протестні акції окремих осіб (як то перебування у громадському місці з плакатом тощо) як мирні зібрання (ст.39 Конституції України), притягаючи відповідних осіб до адміністративної відповідальности за ст.185-1 КУпАП (“порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій“) через нібито порушення ними встановлених судом обмежень на реалізацію права на мирні зібрання. Іншими словами, “по-одному не збиратися”.

Абсурд? Ще б пак.

Тож ми адресували профільному комітету ВР України звернення з пропозицією врахувати цю проблему у законопроекті “Про свободу мирних зібрань” (2508-а), який перебуває на розгляді законодавчого органу. На наше переконання, конче необхідно у ньому передбачити, що не є мирними зібраннями і предметом регулювання законодавства про мирні зібрання індивідуальні дії окремих осіб, пов’язані з реалізацією свободи вираження поглядів, свободи поширення інформації. Крім того, ми запропонували Комітету оприлюднити свою позицію з цього приводу. Копію звернення було адресовано Уповноваженому ВР України з прав людини.

На відповідь депутатів ми ще чекаємо, натомість днями отримали реакцію від представника Омбудсмена п.Михайла Чаплиги:

омбудсмен-39-законопроект

Ми щиро вдячні п.Чаплизі за оперативну і належну реакцію та підкреслюємо, що вбачаємо великі перспективі у співробітництві з Уповноваженим та його представниками у справі забезпечення прав і свобод в Україні.