У Тернополі відбувся міжрегіональний круглий стіл

У  Тернополі відбувся міжрегіональний круглий стіл на тему: «Створення сприятливих умов для діяльності інститутів громадянського суспільства в Тернопільській області».

На круглому столі обговорювався стан підготовки і перспектив прийняття облрадою цільової Програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Тернопільській області на 2013-2015 роки. Проект цієї Програми, підготовлений фахівцями ОДА, ще наприкінці минулого року було передано на розгляд облраді. Але через те, що вона тривалий час не працювала у сесійному режимі, цей проект Програми до цього часу не розглянуто і не ухвалено.

Цей захід разом із Тернопільською ОДА організували Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД) та Всеукраїнська асоціація сприяння самоорганізації населення (ВУАССОН) за підтримки Міністерства закордонних справ Данії та Програми розвитку ООН в Україні.

У круглому столі взяли участь заступник голови Тернопільської ОДА Василь Гецько, заступник голови обласної ради Олег Боберський, заступник Тернопільського міського голови Леонід Бицюра, керівники і фахівці структурних підрозділів ОДА, органів юстиції та організацій громадянського суспільства з Тернопільської, Волинської та Львівської областей.

Модерували круглий стіл керівник програм УНЦПД Максим Лациба та голова ВУАССОН Андрій Крупник. Перед початком заходу вони зустрілися з головою Тернопільської ОДА Валентином Хоптяном, який висловив впевненість у тому, що тепер, коли обласна рада нарешті запрацювала, вдасться найближчим часом затвердити обласну Програму сприяння розвитку громадянського суспільства.

Відкриваючи Круглий стіл, заступник голови Тернопільської ОДА Василь Гецько підкреслив, що область вже має позитивний досвід співпраці з ПРООН при реалізації програм місцевого розвитку, орієнтованого на громаду, коли завдяки донорській підтримці на місцевому рівні було створено більше 100 громадських організацій. Місцева влада за цей період на реалізацію місцевих ініціатив витратила біля 4 млн грн. І цільова Програма сприяння розвитку громадянського суспільства, що нарешті має бути прийнята, дозволить розвинути вже наявні напрацювання в цій сфері.

Заступник голови Тернопільської обласної ради Олег Боберський висловив надію, що рада, яка на своєму першому після довгої перерви засіданні обрала свого голову та ухвалила обласний бюджет на наступний рік, скоро ухвалить і Програму сприяння розвитку громадянського суспільства. При цьому він підкреслив, що гроші, які на конкурсній основі йдуть через громадські інституції, можуть бути використані ефективніше і пообіцяв ініціювати питання щодо збільшення обсягів ресурсів, які виділяються через Програму на конкурсну підтримку проектів громадських організацій та сприяння їх створенню і діяльності.

Максим Лациба відмітив, що проект Програми, який підготовлено фахівцями Тернопільської ОДА і передано на розгляд облради, отримав достатньо високу оцінку експертів. Єдиною вадою цього проекту є досить обмежений у порівнянні з іншими областями обсяг фінансових ресурсів, що виділяються на реалізацію Програми – 1 131 тис. грн. При тому, що Закарпатська область виділила 3,0 млн, Луганська – 2,8 млн, Одеська – 2,7 млн, Чернівецька – 2,2 млн.

За даними Держреєстру, у Тернопільській області кількість зареєстрованих громадських організацій складає біля 1 200, а благодійних – 600. Але в області фактично немає ресурсного центру, де би ці організації могли отримати консультативну підтримку. Також недостатньо інформації на сайті ОДА щодо громадських рад, консультацій з громадськістю, громадської експертизи, заходів у межах ініціативи «Відкритий Уряд». Це прикро, адже робота у цих сферах ведеться.

Андрій Крупник звернув увагу на те, щоб у процесі реалізації Програми підготовці та проведенні кожного заходу спільно брали участь і фахівці відповідних управлінь, і лідери громадських інституцій.

І при цьому варто не тільки зосереджуватись на діяльності на рівні обласного центру, а й створювати у селах без сільрад органи самоорганізації населення або дорадчі органи на кшталт Івано-Франківщини, де у 360 селах створено ради старійшин.

Заступник Тернопільського міського голови з гуманітарних питань Леонід Бицюра розповів про роботу щодо впровадження механізмів громадської участі у поточну діяльність міської влади. Це громадські слухання, місцеві ініціативи, консультації з громадськістю, громадський контроль та громадська експертиза, конкурс соціальних проектів. Протягом місяця планується ухвалити положення про ці форми громадської участі і запровадити їх для широкого загалу. На часі створення ресурсного центру, який би міг надавати підтримку для інститутів громадянського суспільства.

Сам проект Програми представив один із її основних розробників, заступник начальника управління з суспільно-політичних питань та інформаційної діяльності Тернопільської ОДА Іван Бабійчук.

Він зазначив, що проект після низки обговорень з громадськістю, публікації на сайті та у ЗМІ було у грудні минулого року передано обласній раді. Сума коштів, закладена на її реалізацію, хоча і є невеликою, але має закласти основу для подальшого громадського руху. Тим паче, що ці кошти вже закладені у бюджет області.

Проект Програми передбачає: створення ресурсного центру для громадських організацій; розвиток співпраці не тільки органів публічної влади з громадськістю, а й самих громадських організацій між собою; організацію на базі ЦПК навчання працівників структурних підрозділів ОДА, РДА та органів місцевого самоврядування силами громадських організацій; стажування на базі цих організацій працівників органів влади; за дорученням голови ОДА в кожному структурному підрозділі закріплено відповідального за зв’язки з громадськістю; створення умов для діяльності Громадської ради при ОДА та надання їй можливостей для впливу на політику в області тощо.

Експерт УНЦПД Анастасія Красносільська розповіла про ефективні практики  реалізації програм сприяння розвитку громадянського суспільства у регіонах України, де такі програми прийняті. Навела приклади, коли в Одеській області зусиллями громадської організації, яка виграла конкурс проектів, створено центр матері і дитини. У Луганській області завдяки зусиллям громадської організації-переможця область вийшла в лідери в налагодженні комунікацій влади і громадськості.

Вона підкреслила, що зміст проекту Програми для Тернопільської області відповідає основним потребам громадянського суспільства.

Оскільки соціальними послугами через бюджетні установи зараз охоплено десь порядку 30% населення, 70% же залишаються позбавленими цих послуг. І конкурси проектів громадських організацій могли би сприяти охопленню останніх соціальними послугами. Причому кожна область сама визначає, що саме є пріоритетом соціальної політики в цій області.

Важливо також, щоб якомога більше людей дізналося, що таке громадські організації, які потреби та інтереси можна вирішити завдяки ним або іншим інструментам громадської участі. Для цього можна використовувати інфраструктуру центрів правової допомоги та правової просвіти, а також громадські організації, ЗМІ, Інтернет.

Голова Громадської ради при ОДА Степан Вадзюк запропонував звернути увагу на школярів як членів громадянського суспільства, розвивати дитячі громадські об’єднання. Треба також працювати із громадою, яка часто буває непрофесійною, керується емоціями. Варто, щоб уповноважені по зв’язках із громадськістю призначались в органах влади і на районному рівні.

Андрій Крупник запропонував забезпечити супровід виконання Програми – силами громадських рад разом із відповідними управліннями та залучати громадський актив до процесу соціальної діагностики пріоритетних проблем кожної конкретної території як основи для розробки планів їх соціально-економічного розвитку.

Він запропонував також передбачити в Програмі механізм делегування певних повноважень щодо надання соціальних послуг не на конкурсній, а на критеріальній основі органам самоорганізації населення, які є складовою системи місцевого самоврядування; щоквартально випускати інформаційний бюлетень про хід виконання Програми в області та про діяльність інститутів громадянського суспільства.

На круглому столі було також проаналізовано стан виконання на Тернопільщині органами юстиції та іншими державними органами нового Закону України «Про громадські об’єднання».

Експерт УНЦПД Анастасія Шимчук роз’яснила учасникам новації цього Закону та зазначила, що він суттєво змінює підхід до утворення громадських об’єднань, значно спрощує процедуру реєстрації та ліквідовує ряд обмежень. Ці новації потребують ретельних роз’яснень з боку юридичних служб. Вона представила розроблений УНЦПД плакат, який у роз’яснює основні кроки створення і легалізації громадської організації.

Ярослав Пікуль, начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції в Тернопільській області, навів статистику роботи його служби з громадськими організаціями, у тому числі по роз’ясненню норм нового Закону, створенню єдиної баз даних громадських утворень,  внесенню змін у статути діючих організацій та створення нових (яких с початку року було зареєстровано 37).

Голова обласної організації «Союз організацій інвалідів України» Михайло Костів висловився з приводу того, що при наявності чималої кількості прогресивних новацій новий Закон «Про громадські об’єднання» містить одну серйозну ваду, забороняючи наділяти правом юридичної особи місцеві осередки всеукраїнських громадських організацій. Це істотно обмежує права місцевих осередків у їх правовідносинах з іншими суб’єктами та отриманні ресурсів на свою діяльність.

На круглому столі ще виступило чимало учасників. Усі вони висловились за  прийняття Програми. Залишилося це зробити на сесії облради і спільно її реалізувати.

Додаткову інформацію можна отримати за контактами: 066-754-06-12; samoorg@ukr.net.