Україна може висунути Москві претензії за порушення договору “про дружбу”

Українська Правда

матрьохаУкраїна теж може мати претензії до Росії на підставі п.13 та п.3 договору про дружбу і співробітництво.

Про це в ефірі “5 каналу” заявив дипломат, надзвичайний і повноважний посланник України 1 класу Данило Лубківський.

За його словами, Росія перебирає контракти на поставки військової техніки, а також веде переговори з організацією Азійсько-Тихоокеанського співробітництва зі створення зони вільної торгівлі,що в свою чергу може завдати шкоди економічним інтересам України.

“Глазьєв посилається на статтю 13 договору про дружбу і співробітництво між Україною та Росією, ратифіковану в 1998 році. В цій статті йде мова про “потенційну економічну шкоду”. За такою логікою, Україна також могла б мати претензії до Росії, умовно через те, що Росія перебирає контракти, скажімо, на військову техніку, (…) туркменський газ”, –  зазначив Лубківський.

“Або Росія веде переговори з організацією Азійсько-Тихоокеанського співробітництва зі створення зони вільної торгівлі. Ми ж можемо так само сказати: Панове, це несе потенційну шкоду Україні”,- заявив дипломат.

За його словами, при цьому в РФ забувають про ще одну статтю договору – ст.3, де обидві держави мають суверенне право визначати долю, а крім того – вони уникатимуть економічного тиску і шантажу.