У Луганську невідомими було здійснено напад на мирну акцію, організовану місцевим Громадським сектором

Під  час акції 26.12.13 р. був запланований показ скандального кіноальманаху «Відкритий доступ», який розповідає про статки та незаконні оборудки Віктора Януковича. Луганчани мали подивитися фільм ще у середу, але на місці, де вже понад тиждень щовечора збирався Луганський Євромайдан, несподівано для організаторів було встановлено звукову апаратуру, яку охороняли близько десяти  «молодих людей спортивної статури», що тримали в руках плакати з гаслами на кшталт «Журналістку Чорновол побили свої». Радянські патріотичні пісні, які гучно лунали з потужних колонок, завадили активістам Євромайдану провести показ.

 Показ альманаху був перенесений на четвер. Щоб не повторювати помилок, організаторами було заявлено ще декілька місць проведення акції. Але оскільки чиновники міськвиконкому щиро діляться інформацією про плани протестувальників з їх опонентами, на декількох із заявлених локацій на організаторів вже чекали «спортсмени» та так звані «луганські козаки». Зібравшись на звичному місці біля пам’ятника Шевченкові і зрозумівши, що через гучне «караоке», нашвидкуруч організоване колишнім місцевим бютівцем Сергієм Сафо, помічником регіонала Володимира Струка, а в теперішньому активістом «Українського вибору», показ там знов провести не вдасться, учасники акції розтягнули сорокаметровий український прапор і організовано рушили в інше заявлене місце.

Слідом за ними вирушила група з 6 молодиків, які охороняли контракцію. Активісти луганського Євромайдану ще не встигли встановити обладнання, як один з цих молодиків вже вилив на розгорнутий на площі екран розчинену у воді зеленку. Під час спроби затримання провокатора його спільниками було побито одного з активістів. Але «ті тушку» таки було затримано та передано правоохоронцям.

Організатори доволі швидко усунули наслідки атаки, але вже за двадцять хвилин напад повторився знову. Один з провокаторів в той час, коли їхній «старший» відволікав організаторів акції, вивів з ладу комп’ютер, що використовувався для трансляції, заливши його гарячим чаєм. Нападник спробував втекти, але був затриманий активістами. Під час затримання він чинив опір, і навіть вже перебуваючи в руках правоохоронців, декілька разів намагався вдарити людину, що знімала його на відео.

Дивує те, що провокатори діють, не ховаючи облич і не переймаються через затримання міліцією. Складається враження, що вони впевнені у тому, що легко уникнуть відповідальності.

У підсумку, активістами Луганського Євромайдану подано дві заяви про злочини за фактами злісного хуліганства, скоєного групою осіб за попередньою змовою, перешкоджання проведенню мирного зібрання та псування приватної власності, також буде подано заяву про напад та завдання тілесних ушкоджень. Учасники акції дали свої пояснення у якості свідків і готові поділитися з правоохоронцями своїми фото та відеозаписами. І якщо слідство буде неупередженим, кожному з нападників світить, щонайменш, від 3 років ув’язнення. Але, на жаль, є всі підстави припускати, що розслідування по цих справах буде свідомо «спущене на гальмах».

Але, як би там не було, залякати протестувальників цими діями владі не вдалося. Луганські євромайданівці готові гуртуватися, робити висновки, працювати над помилками і продовжувати протест. Сьогодні, 27-го грудня, активісти знову зберуться о 18:00 біля пам’ятника Т. Шевченку (пл. Героїв ВВВ), проведуть вже традиційну щоденну акцію та врахувавши помилки попередніх днів знову спробують подивитися фільм найближчим часом.

Довідка: аполітичний “Громадський сектор” в Луганську – обєднання активних позапартійних громадян, що прагнуть змінювати Україну та підтримують Європейський курс розвитку країни. Активісти  збиються щовечора о 18:00 біля пам’ятника  Шевчеку.

Джерело  Правозахисний центр “Поступ”