#Єврореволюція свідомості у правоохоронців або “Сором”

Це відео, що за півмісяці назбирало більше 67 тисяч переглядів та понад 1200 “лайків”, дедалі стає все популярнішим:

Ми намагаємося зібрати та проаналізувати свідчення та докази, що насправді зараз відбувається в середовищі людей, які теоретично мають забезпечувати наш спокій та безпеку, але за останній місяць остаточно стали символом насилля, безкарності та  беззаконня.

З загальної картини сильно вибивається Харків – там міліція просто зразково забезпечує громадський порядок, за що навіть здобула премії. Не виключення, що їхні вправність – наслідок багаторічної системної роботи місцевих потужних правозахисних організацій.

Інша справа, наприклад, в Донецьку. Тут активістів регулярно викликають на допити за надуманими справами. Одразу з кількох місць є повідомлення, що оперативна група надто повільно їхала на виклик у випадках нападів та підпалів.

В Одесі “правоохоронці” просто припинили приходити на щоденні зустрічі Євромайдану. Тепер вони з’являються виключно тоді, коли акція не вписується у традиційний щоденний формат. І коли з’являються, на питання про причини відсутності у інші дні, дозволяють собі посилатися на своє право на відпочинок.

Є також повідомлення, що працівники міліції почуваються дезорієнтованими з-за того, що люди їх не бояться. Що робити в таких випадках галузева інструкція їм не каже.

Майдан планує й надалі відслідковувати тенденції у середовищі правоохоронних органів та служб правопорядку. Закликаємо всіх громадян надсилати нам історії (бажано – із доказами, тобто фото, відео або посилання), як міліція поводиться саме у вашому населеному пункті

Über Людмила Ямщикова 733 Artikel
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.