ІРС роз’яснив особливості мобілізації та призову на військові збори віруючих громадян

.

army_warriors_military_3_irs.in.ua

КИЇВ – Закон не передбачає якихось особливостей щодо мобілізаційної підготовки чи мобілізації для осіб, які за своїми релігійними переконаннями не можуть захищати Батьківщину зі зброєю. Проте такі особливості стосуються участі віруючих у військових зборах.
Про це йдеться у роз’ясненні Інституту релігійної свободи на прохання представників церков, яке підготував виконавчий директор ІРС Максим Васін.
.
Отже, згідно Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.При цьому кілька категорій військовозобов’язаних не підлягають призову на військову службу у разі оголошення мобілізації через різні обставини, в тому числі соціального і сімейного характеру.Відповідно до статті 24 Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу» громадяни, які пройшли альтернативну службу, на військові збори не призиваються.Громадяни, які після проходження строкової військової служби набули релігійних переконань, можуть подати до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації заяву про звільнення від призову на військові збори (стаття 9 Закону). При цьому вони мають належати до релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю. Сама заява подається військовозобов’язаним особисто та не пізніше 7 календарних днів від дня одержання повістки військового комісаріату.

У роз’ясненні ІРС зазначається, що відповідно до статті 30 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від  проходження  зборів звільняються також священнослужителі (крім резервістів), які займають посаду в одній із зареєстрованих релігійних організацій.

Усім громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу відповідної посадової особи.

Посадові особи та громадяни за невиконання вимог законодавства та своїх обов’язків щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, військового обліку та участі у військових зборах несуть кримінальну та адміністративну відповідальність.

У коментарях на сторінці ІРС у Фейсбуці читачі можуть поставити автору уточнюючі запитання та надати пропозиції щодо доповнення цього роз’яснення.

Як відомо, 2 березня 2014 року Рада національної безпеки і оборони України оголосила повну бойову готовність Збройних Сил України і доручила провести навчальні збори з військовозобов’язаними. Про загальну мобілізацію та оголошення військового стану поки не йдеться, у зв’язку з запланованими на 25 травня виборами Президента України.

www.irs.in.ua