Жива бібліотека на Docudays UA-2014

1441168_4061157064046_571853933_nУвага! Те, на що усі так довго чекали! :) В 2014 році на фестивалі Docudays знову відкривається “Жива бібліотека”, яка працюватиме з 22 до 27 березня в Будинку кіно (вул.Саксаганського 6)
Як у звичайній бібліотеці читачі обирають і читають книжки на цікаву для них тему, так і в «Живій бібліотеці» кожен охочий може обрати людину-«книгу» з цікавим життєвим досвідом і поставити їй різноманітні питання.

Усього в каталозі цього року буде близько 30 книг, серед них такі спеціальні потенційні “бестелери”, як вимушені переселенці з Криму, кримські татари/ки, росіяни/ки-учасниці/ки антивоєнних протестів, трансгендери, учасниці/ки Євромайдану та інші, а також вже очікувані біженці/ки, феміністи/ки, мусульмани/ки, лесбійки, іноземні студенти, геї, роми/ки, колишній в’язень, правозахисниці/ки та інші.

Уперше ЖБ реалізували 2000 року активісти/ки данської неурядової організації “Зупини насильство” (Stop the Violence) під час найбільшого в Північній Європі музичного фестивалю Роскілде. Відтоді такі бібліотеки з’явилися у понад 40 країнах.

Мета проведення “Живої бібліотеки” – боротьба зі стереотипами та упередженнями, що склалися в суспільстві щодо певних груп людей: зазвичай це представники етнічних, релігійних меншин, ЛГБТ-спільноти (лесбійки, геї, бісексуали і трансгендери), певних професійних груп, а також людей, про особливості життя яких небагато відомо широкому загалові (як, наприклад, біженці), або ж тіх, хто так чи інакше взаємодіє з різними меншинами (наприклад, феміністки, правозахисники).

Підтвердіть або спростуйте свої уявлення про них, ставши читачем “Живої бібліотеки” в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA-2014. Бібліотека працюватиме щодня 22-27 березня із 13:00 до 19:00 в Будинку кіно.

Щоб стати читачем “Живої бібліотеки”, потрібно зареєструватися в бібліотекаря, який працюватиме при вході до “Живої бібліотеки”. Це абсолютно безкоштовно, однак читачі повинні дотримуватися певних правил: за раз можна брати одну книгу, найкраще – ту, яка найменше подобається. Повернути її назад у бібліотеку потрібно в такому ж фізичному та психічному стані не пізніше ніж за 30 хвилин. Книгам можна ставити будь-які запитання, головне – це бути відкритим до діалогу й мати бажання довідатися щось нове. Звісно ж, у “Живій бібліотеці” немає місця словесним чи фізичним образам.

ПРАВИЛА РОБОТИ “ЖИВОЇ БІБЛІОТЕКИ”

– користування безкоштовне для всіх зареєстрованих читачів;
– коли ви реєструєтеся, тим самим погоджуєтеся дотримуватися правил
роботи “Живої бібліотеки”;
– усі книги перелічені в “каталозі стереотипів”, який можна погортати на стійці реєстрації;
– після того, як ви обрали книгу, котру хотіли б почитати, зверніться до бібліотекаря, щоб узгодити час, коли ця книга буде доступною;
– одночасно можна брати лише одну книгу;
– книги можна резервувати, але не більше трьох за раз;
– читати можна наодинці, у колі друзів чи родини;
– повернути книгу назад необхідно не пізніше, ніж через 45 хвилин, цілою та неушкодженою;
– у “Живій бібліотеці” не буває дурних, незручних або гострих питань; так само немає місця для образ – словесних чи фізичних;
– забороняється завдавати книжкам шкоди: виривати сторінки, розливати на них напої, малювати й писати на них та в будь-який інший спосіб принижувати їхню гідність;
– книга має право зупинити розмову в будь-який час, якщо читач порушує правила.

Подія у Фейсбуці – ТУТ